Осма кръводарителска акция на „Самаряни“
Осма кръводарителска акция на „Самаряни“ / организатори

Осма кръводарителска акция организират от Сдружение „Самаряни". Тя е посветена на Световния ден на безвъзмездния кърводарител.

Акцията е отворена за граждани и кани всички, желаещи да дарят „капка живот" и да се превърнат в герои, защото да бъдат такива е в ТЯХНАТА КРЪВ! Те трябва да са на възраст от 18 до 65 години, с телесно тегло над 50 кг., и липса на противопоказания. Не бива да са дарявали кръв през последните 60 дни.

Кръводарителската акция ще се проведе на 19 юни от 10 до 13 часа в зала Фоайе на общината.

Статистиката на Националния център по трансфузионна хематология гласи, че за да бъдат задоволени нуждите от кръводаряване в България, е необходимо от всеки 1000 души - 50 да бъдат дарители. За съжаление, същата тази статистика сочи, че в родната ни страна на всеки 1000 души даряват едва 19. Да променим заедно тези цифри, призовават организаторите-сдружение „Самаряни", съвместно с Община Стара Загора и Районния център по трансфузионна хематология.

Кръводаряването е полезно за организма-то стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. За пълноценното си възстановяване всеки кръводарител получава 2 дни платен отпуск. Освен това, кръводарителите получават и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис, както и кръвна група и пакет със сладки и напитки.