Осем паралелки в Старозагорско останаха без ученици
Осем паралелки в Старозагорско останаха без ученици / DarikNews.bg/архив

Почти във всички гимназии в Старозагорска област има незаети места и след второ класиране. Общият им брой е 135, съобщи началникът на инспектората по образование Татяна Димитрова.

На 100% чиновете са запълнили само Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски" в Стара Загора и ПМГ „Никола Обрешков" в Казанлък.

По две свободни бройки за трето класиране са обявили дори ГПЧЕ „Ромен Ролан", където се търсят едно момче и едно момиче за френската паралелка и в ПМГ „Гео Милев", където има по едно свободно място за момичета в паралелките „Информатика и математика" и „Информационни технологии и математика".

Проблемни и пред закриване заради липса на кандидати е единствената паралелка с прием след седми клас в гимназия „Христо Ботев, където са се записали едва 10 ученици. ПГ „Иван Хаджиенов", Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм и Професионална гимназия по биохимия и биотехнологии в Казанлък са другите три училища застрашени да останат без ученици в осми клас, след второ класиране.

След първо класиране не можаха да се сформират други четири паралелки. Без гимназисти е „Информационни технологии с математика и английски език" в СОУ „Иван Вазов". В Професионална гимназия по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров" се закрива специалността „Възобновяеми енергийни източници с английски език".

В Казанлък паралелките също са две - „География с испански език" в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий" и „Компютърна техника и технологии с английски език" в Професионална гимназия „Иван Хаджиенов".