Община Стара Загора с приз за „Най-зелен град”
Община Стара Загора с приз за „Най-зелен град” / Община Стара Загора

Община Стара Загора спечели конкурса на Министерството на околната среда и водите за „Най-зелен град" в България за 2011 г. в категорията за населени места от 100 хил. до 200 хил. жители. Основните извършени дейности, описани в апликационната форма на конкурса, са свързани с оползотворяване на отпадналата дървесина, получена при резитбата за поддържане на дълготрайната дървесна растителност на зелената система на града, като материал за изработване на паркова мебел, декорация, аксесоари и др.

Изпратените от участниците инициативи бяха оценени от реномирано жури, съставено от обществени личности, което трябваше да прецени дали инициативата е придала нов облик на населеното място, дали е ангажирала част от населението в нея, както и дали идеята, осъществяването и финансирането са изцяло на участниците.

Описаните в апликационната форма на община Стара Загора дейности и приложените снимки са примери, как отсечените, подходящи за дообработка дървени секции и клони се изсушават и включват в реализацията на проекти за различни изделия - пейки, стълби, парапети, декоративни елементи и аксесоари. Водещ за избора на бъдещото изделие е естественият вид и формата на дървото. Изработените изделия се монтират като парково обзавеждане на предварително определени места в парковете и градините на Стара Загора.

При изготвяне на проектите на изделията и тяхното разполагане, основно се съблюдават изискванията за използване изключително на естествени материали и безконфликтното им вписване в околната среда. Тези инициативи са осъществени в парк „М.М.Кусев", парк „Пети октомври" и парк Тракия.

В инициативата се включват жители на град Стара Загора основно при проектиране както на изделията, така и на тяхното вграждане в интериора. Гражданите участват и с личен труд при монтиране на някои от изделията, а в някои случаи и при самото им изработване. Най-съществена е ролята им при опазване на монтираните вече изделия и аксесоари, както и при възстановяване на възникнали щети.

Финансирането на инициативата е изцяло със средства от издръжката на звено „Озеленяване и комунални дейности" на Община Стара Загора. Заедно с направление „Екология" - двете звена разработиха документацията за кандидатстването в този конкурс.

Кметът Живко Тодоров, от чието име беше подадена кандидатурата, ще получи приза на церемония на 13 декември от 13.00 ч. в Музея на земята и хората в София.