/ Фейсбук група Спаси Радунци
Процедура за избор на ликвидатор на Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания и рехабилитация в с. Радунци, обяви Министерството на здравеопазването.

Кандидатите трябва да имат висше образование на образователно-квалификационна степен "магистър" по медицина, дентална медицина, икономика или право; да не са лишени от правото да заемат материалноотчетническа длъжност, да имат опит като ликвидатори на поне едно дружество, чийто процес на ликвидация е завършен.

Документи се подават до 20 октомври, а заявленията ще бъдат разгледани на следващия ден в Министерство на здравеопазването.

Болницата в Радунци не работи от юни 2015 година. Тогава Министерството на здравеопазването обяви, че дружеството практически няма финансиране по здравна каса, не работи по клинични пътеки, реално е във фалит и лечебното заведение ще бъде закрито след процедура по ликвидация. Месец по-късно се обяви и продажбата на сградата за 1 667 250 лева.

С петиция настояват за спасение на изоставената болница в Радунци

През годините са проведени повече от 10 неуспешни тръжни процедури
 
Това е  най-големият санаториум на Балканите за възстановяване от туберкулоза и други тежки белодробни заболявания. Общата застроена площ е 4167 кв.метра, разгърнатата застроена площ е 15220 кв.метра.

През 1935 год. комисия, назначена от Висшия медицински съвет, специално подбира мястото заради чистия въздух и подходящите климатично-метеорологични условия на местността след 20 месеца проучвания. С указ на цар Борис III се определят 500 декара гори и ливади в полза на бъдещата болница.

Болницата е разполагала с около 700 легла и персонал от 300 души, а в нея дълги години успешно са се лекували хора от цялата страна и чужбина.

След като през 2000 год. е преобразувана в търговско дружество, нейното финансово състояние започва да се влошава, като през следващите години натрупва големи задължения, а 15 години по-късно  Министерството на здравеопазването обявява белодробната болница в ликвидация, а след това има няколко опита да бъде продадена.


Днес сградата тъне в разруха и забрава
 
Министерство на здравеопазването