/ Фейсбук група Спаси Радунци
Най-голямата някога белодробна болница потъна в разруха и забрава
Близо 100 души са се подписали под петиция за спасението на болницата в Радунци и за запазване на сградата й. Подписката ще бъде официално връчена на Министерството на здравеопазването, Министерски съвет и Президентство на Република България.

„След неколкократни опити да се уведоми Министерството на здравеопазването, в качеството си на принципал, за поемане на задълженията си по опазване на собствеността си (по закон) на болницата в Радунци (по неписан закон - болница за лечение на хората) се взе решение да направим още един опит, в който ние всички да изразим своята позиция, създавайки и/или подписвайки се върху настоящата петиция със следните искания:
  1.  Запазване на сградата на болницата с възможност за възстановяване на лечебната дейност или с възможност за смяна на статута й и преобразуването й (или на част от нея) на дом за стари хора или за друг тип хуманна помощ.
  2. Да се осигури охрана на болницата до нейното преобразуване или смяна на нейния собственик.
  3. Да се съберат и съхранят всички документи, понастоящем намиращи се в сградата на болницата, свързани с бившите служители на болницата.
  4. Да се съберат и съхранят всички медицински досиета, свързани с пациентите, за които законът го изисква.
  5. При невъзможност от преобразуване, да се изнесе и предостави на други лечебни заведения наличната медицинска техника.
  6. При невъзможност от преобразуване, да се обявят за продан всички движими активи на болницата, които са обект на разграбване.
  7. Да се съберат и унищожат всички лекарства, дезинфекционни и други препарати по надлежния ред.
Всеки глас има значение, защото заедно можем да запазим един стратегически за държавата ни обект - за нас и за хората след нас. Историята ни помни и говори какво се случва през последните 32 години, нека не позволим още едно направено с труд и всеотдайност място да бъде разрушено“.

Може да подкрепите петицията на Запазване на сградата на болница Радунци - Peticiq.com

В началото на декември миналата година в социалната мрежа е създадена и група „Спаси Радунци“. Към момента в нея членуват над 200 души.

Процедурата по участие в публичен търг за закупуването на белодробната болница в мъглижкото село Радунци, започва на 25 януари.

Това е  най-големият санаториум на Балканите за възстановяване от туберкулоза и други тежки белодробни заболявания. Общата застроена площ е 4167 кв.метра, разгърнатата застроена площ е 15220 кв.метра.

През 1935 год. комисия, назначена от Висшия медицински съвет, специално подбира мястото заради чистия въздух и подходящите климатично-метеорологични условия на местността след 20 месеца проучвания. С указ на цар Борис III се определят 500 декара гори и ливади в полза на бъдещата болница.

Болницата е разполагала с около 700 легла и персонал от 300 души, а в нея дълги години успешно са се лекували хора от цялата страна и чужбина.

След като през 2000 год. е преобразувана в търговско дружество, нейното финансово състояние започва да се влошава, като през следващите години натрупва големи задължения, а 15 години по-късно  Министерството на здравеопазването обявява белодробната болница в ликвидация, а след това има няколко опита да бъде продадена.

Днес сградата тъне в разруха и забрава…