Недоволство от квотния принцип в СИК
Недоволство от квотния принцип в СИК / netinfo

Водени са разговори с ръководството на “Ред, Законност, Справедливост” за включване на техни представители в СИК. Това съобщи Секретарят на Общината Николина Горова по време на втората среща с политическите сили за уточняване броя и състава на СИК за предстоящите избори за Европарламент.

 

“До този момент няма потвърдена информация от РИК, така че евентуално РЗС ще бъдат представени в СИК на парламентарните избори”, допълни Горова.

 

Председателят на СДС в Стара Загора Любка Иванова изрази несъгласие с разпределението по секционните комисии. Сините искат да имат председател, заместник-председател и секретар и в комисиите до 129-та секция.

 

“ Разпределението не е коректно, защото това са основните секции в града”, коментира лидерът на сините в Стара Загора. Нейната позиция подкрепи и председателят на ДСБ Румен Димитров.

 

“Има достатъчно отпуснати места за малките партии в квотното разпределение”, е мнението на лидерът на старозагорските социалисти Бойчо Биволарски.

 

На срещата отсъстваше единствено представител на ДПС. По този повод местният лидер на АТАКА Михаил Михайлов предложи общинското ръководство да пренареди техните позиции за сметка на по-малките партии.

 

СИК наброява 1 741 членове от представители на политическите сили. На квотен принцип са разпределени и броят на председателите, зам.-председателите, секретарите и членовете на комисиите.  

 

201 секции за гласуване ще има на територията на Община Стара Загора. 167 са с над 300 души в избирателните списъци. Според закона, в тях ще има деветчленна избирателна комисия, а в тези до 300 души - седемчленна.