Над 600 преброители тръгват по домовете в Старозагорско
Над 600 преброители тръгват по домовете в Старозагорско / DarikNews.bg/архив

Започна класическото преброяване на населението, което ще продължи до 20 часа на 28 февруари.

249 са преброителните райони в община Стара Загора, а обектите са 63 160. Ще работят общо 651 преброители и 125 контрольори.

Домакинът не е длъжен да ги пусне вкъщи, а може да отговори на въпросите от преброителната карта пред входната врата. Класическото преброяване отнема двойно повече време в сравнение с електронното и за един човек са нужни около 20 - 30 минути
Ако преброителят не намери домакините от първия път, той може да им остави специален талон, с който обозначава, че е дошъл и е оставил телефона си за контакт. Те също могат да напишат на този талон кога им е удобно да бъдат посетени. Преброителите имат право да посещават домовете от 8 часа сутрин до 20 часа вечер.

В полунощ изтече срокът, в който анкетните карти можеха да се попълнят електронно. Над 3 млн. души са се преброили по интернет. Те са получили уникален десетцифрен код, който трябва да предадат на преброителите, които ще посетят домовете им.

Тези, които са попълнили анкетните карти електронно, трябва единствено да предадат уникалния десетцифрен код, който им е изпратен по електронната поща като знак, че преброяването им е било успешно.

В едно и също жилище преброяването трябва да се извърши по идентичен начин - или всички вече да са се преброили по интернет, или на всички им предстои преброяване по класическия начин.