Местните омбудсмани с въпроси към кандидатите за национален
Местните омбудсмани с въпроси към кандидатите за национален / Национално сдружение на местните обществени посредници

Във връзка с предстоящото изслушване на кандидатите за омбудсман на Република България, както и на основание Раздел ІІ, т. 2 от процедурните правила за избор на омбудсман, приети от 43-то Народно събрание, Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България отправи въпроси към кандидатите.

„В Мониторинговия доклад от септември 2011 „Местната и регионалната демокрация в България" на Конгреса на местните и регионалните власти към Съвета на Европа за прилагането на Европейската харта за местното самоуправление, се изразява загриженост и делегацията препоръчва допълнително преразглеждане на националното законодателство, за да бъде законно гарантирана независимостта на местния омбудсман, и в частност неговата финансова независимост" се казва в писмо, разпространено до медиите.

Три са въпросите към кандидатите:
1.Знаете ли колко местни обществени посредници действат в момента на територията на Република България?
2.Какво е становището Ви за статута мна местния обществен посредник и смятате ли, че е необходима промяна в националното законодателство - в Конституцията на РБ, в Закана за омбудсмана и в ЗМСМА, или другаде, така че местният обществен посредник да стане задължителен и независим общински орган?
3.Как виждате възможността за взаимодействие между националния омбудсман и местните обществени посредници в перспектива?

Писмото е адресирано до Комисията по вероизповеданията и правата на човека в 43-тото Народно събрание.