Кръводарителска акция „Подари живот! Дари кръв!“
Кръводарителска акция „Подари живот! Дари кръв!“ / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Община Стара Загора, Областният съвет на Българския Червен кръст и Районен център по трансфузионна хематология - Стара Загора, с подкрепата на "Организация на таласемиците в България" и фондация "Искам Бебе", организират акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Тя ще се проведе до 12:00 часа на ул. "Свети Княз Борис I" № 69, в залата на БЧК.

Световният ден на кръводарителя, отбелязван на ежегодно на 14 юни, служи за повишаване осведомеността на хората за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и за благодарност към доброволните безвъзмездни кръводарители за техния животоспасяващ и хуманен акт.

Мотото на десетата годишнина на Световния ден на кръводарителя е "Подари живот! Дари кръв!". През тази година фокусът е върху стойността на дарената кръв не само за спасяване живота на пациента, но и за помощта към хората да живеят по-дълго и по-продуктивно.

Организаторите на акцията в Стара Загора обединяват усилията си за превръщането на безвъзмездното кръводаряване в значима кауза за старозагорци.

Датата 14 юни е рожденият ден на Карл Ландщайнер (1868-1943), австрийски биолог и лекар, който се счита за "основател" на съвременното кръвопреливане. Ландщайнер открива системата АВО на кръвните групи през 1901г., разработва съвременната система на класификацията им, а през 1937г. заедно с Александър Вайнер идентифицират «Резус фактора», като по този начин дават възможност на лекарите да преливат кръв, без да застрашават живота на пациента.

Днес повече от 92 милиона души годишно в света даряват кръв, 62 страни разчитат само на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. Световната здравна организация си поставя за цел през 2020 г. във всички държави доставките на кръв да бъдат 100% от доброволни и безвъзмездни донори.