Кметове готвят обща декларация срещу претенциите на Главното мюфтийство
Кметове готвят обща декларация срещу претенциите на Главното мюфтийство / netinfo

Кметовете на над 10 общини в България ще излязат с обща позиция заради ситуацията с исковете на Главно мюфтийство за собствеността на джамии и имоти в някои градове. Това обяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който е в Стара Загора за участие в заседанието на Националния съвет на СДС.

„Вчера проведохме среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, този на Пловдив Иван Тотев и заместник кметът на Кюстендил. В контакт сме с колегите от Добрич, Ямбол, Дупница, Самоков, Монтана, Видин, Враца и Благоевград.

Всички сме засегнати, защото става дума за български територии, в централните части на нашите градове, за имоти и сгради, които са публична общинска или смесена-публична държавна и публична общинска собственост. Тя принадлежи на всички и няма как едно вероизповедание да пожелае да си я вземе под какъвто и да било предлог", обясни Емил Кабаиванов.

Общата позиция на кметовете ще засяга и не внесеният, но подготвен затова законопроект за промени в Закона за вероизповеданията.

„Проектозаконът е разглеждан в две от комисиите на Народното събрание - по вероизповедание и Правната комисия. Техни председатели тогава са Пламен Славов от БСП и Христо Бисеров от ДПС. Приет е с почти 100 процента от гласовете и в двете комисии, но това става в отсъствието на депутатите от ГЕРБ.

След това законопроектът е изискан от Комисията по култура с председател Стефан Данаилов. В нея обаче се гласува категорично против готвените промени. В този му вид се дава право отново безсрочно и на всички вероизповедания да предявяват искове за собственост. Според решението на 39-то народно събрание срокът за това е само удължен с 10 години. И затова са тези дела, които мюфтийството води в момента.

Ако той бъде приет, нещата ще станат още по-лоши и исковете ще станат между 1300 и 1500. Не може сгради останали от османската архитектура да ги връщаме на някого си. Тези имоти са част от националната сигурност на България. Те принадлежат на всички, независимо от тяхното вероизповедание и етнос. Те гарантират спокойствието и мира в нашите градове и в държавата", разкри още Емил Кабаиванов.

Той допълни, че няма доказано правоприемство между Мюсюлманското вероизповедание и вакъфските настоятелства, съществували от Освобождението до 1944 година.

„Има решение на Софийски градски съд от 4 юни тази година, но то се обжалва от другото Главно мюфтийство. Съществува и спор дали изобщо това решение е влязло в сила, тъй като не е минало обжалването на всички инстанции. Затова може да сезираме и някоя институция, която да се произнесе по казуса", разясни още Емил Кабаиванов.