Казанлък: И селските кметове с представителни
Казанлък: И селските кметове с представителни / netinfo

До 1000 лева годишно за посрещане на гости и транспортни разходи да имат право да харчат кметовете на четирите най- големи села в община Казанлък- Крън, Бузовград, Енина и Шейново,  решиха съветниците от Постоянната комисия по социални дейности на Общинския съвет в Казанлък.

Решението бе взето по време на редовно заседание за разглеждане на проекто-бюджета на община Казанлък.

Общината е една от петте в цялата страна, които до момента нямат приет бюджет за настоящата финансова година.

Очакванията са, че това ще стане едва  в края на този месец.

Със същото решение съветниците предлагат на колегите си от останалите комисии,  кметовете на другите села от общината да разполагат с до 500 лева за гости и транспортни разходи годишно.

До момента нито един кмет на населено място от общината нямаше право на такива средства. Кметовете заплащаха с лични пари посрещането на гости или купуването на подаръци по различни поводи. 

От комисията настояват с 5 хиляди лева да се увеличи общият размер на средствата, предвидени за изплащане на еднократни социални помощи. Вместо предлаганите от администрацията 15 хиляди, парите за това да са 20 хиляди лева.

С друг текст се предлага за лечение на служители от бюджетната сфера в особено тежко здравословно състояние еднократната помощ да е до 400лв.
От комисията по социални дейности и трудова заетост в местния парламент на Казанлък предлагат  и увеличение на работните заплати в някои бюджетни звена, считано от първи юли тази година.

Нови възнаграждения се предлагат за заетите в сферата на културата, екологичните дейности, обслужването