Готова е Националната стратегия за развитие на земеделието
Готова е Националната стратегия за развитие на земеделието / БГНЕС, архив

Националната стратегия за устойчиво развитие на земеделието в България за периода 2014-2020 г. е факт. Тя е предоставена за отпечатване и ще излезе в две части, каза ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков, който е един от авторите й. Едната част ще бъде за българската аграрна политика, а втората - за националните стратегии за отделните подсектори.

"За първи път в България от началото на прехода досега се разработва политика в аграрното производство. В нея се определят най-значимите приоритети, по които трябва да се работи през следващия програмен период. Тази политика може да бъде определяща и за следващите 50-60 години", кометира проф. Станков.

Според него е смущаващо връщането назад в много сектори от аграрната икономика. Пропуските са огромни: силно раздробено аграрно производство, значителен дял безстопанствени площи, унищожени трайни насаждения, почти ликвидирани зеленчукопроизводство, напоителна система, животновъдство, неосъществена идея за създаване на дребно и средно фермерско производство, допускане на огромно окрупняване в производството на зърнени и маслодайни култури.

Тъжно е, че 1,5% от едрите фермери стопанисват 82% от земята. Производството на домати у нас е намаляло от 846 хиляди тона през 1990 г. на 103 хиляди тона през последната година. България е била на пето място в Европа по производство на зеленчуци, а сега е на последно.

През 1984 г. в България са били произведени 525 хиляди тона ябълки, през 1990 г. количеството им става 410 хиляди тона, сега производството е 23-25 хиляди тона. Подобно е състоянието и на лозарството. През 1984 г. производството на грозде е стигало 1 млн. 700 хил. тона, то сега е 200-230 хиляди тона.

През годините на прехода броят на говедата е намален около 3 пъти - от 1 млн. 575 хиляди на 526 хиляди за 2012 г. Намалението при овцете е около 6 пъти, а в същото време има много добри пазари за тях. Най-сериозно е намалението в свиневъдството - около 8 пъти.

Според проф. Иван Станков са нужни спешни мерки, защото са загубени важни за страната ни пазари, налице са отрицателно търговско салдо в аграрната политика, трудно контролируема сива икономика, нарушена е структурата на производството, ниска е добавената стойност, има загуба на работни места.

Трябва да се преструктурира аграрният сектор, смята проф. Станков. Според него е важно да се укрепи правото на собственост и да се дадат законови гаранции за стабилност на земеползването. Задължително е и преразглеждането на раздадените от Общинския държавен фонд земи.

Модернизация на производството и трансфер на иновации, интегриране на науката, образованието и бизнеса, обучение и квалификация на земеделските производители, правилно и целенасочено разпределение на средствата и подкрепа на земеделието в райони със специфични природни ограничения, интегриране на селскостопанските производители, намаляване на бюрокрацията са целите на Националната стратегия аграрна политика.