протест на хора с увреждания
протест на хора с увреждания / Димитър Панев
Емил Христов:Чувствам се омерзен
Парламентарната група „БСП за България” събира подписи за оставката на зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов.

Поводът е недопускането на майките на деца с увреждания в парламента миналата седмица, припомни пред Дарик депутатът от БСП Георги Гьоков, който определи случая „като срамен”.

„Предполагам, че искането ще бъде внесено на парламентарното заседание в сряда. Без да се изявявам като обвинител, аз определям ситуацията като срамен акт, за който Емил Христов се извини „с половин уста”. Очаквах, че ще има смирение към тези хора и покана към тях, но това не се случи и заради това ние събираме подписи с искане за оставка”.

Не желая да коментирам, защото не искам да влизам в лъжите на социалистите. Чувствам се омерзен, беше лаконичният отговор на зам.-председателя на Парламента Емил Христов.

На 18 април представители на хора с увреждания не бяха допуснати в сградата на Народното събрание за среща с БСП. Причината, по думите на лидера на социалистите Корнелия Нинова е, че са били облечени във фланелки с надпис "Системата ни убива". зам.-председателят на парламента Емил Христов обясни пред медиите, че не му е било съобщено, че тези хора имат разрешение за влизане.

„Може би обстановката не беше удачна, но г-н Антон Кутев от БСП не ми каза, че те имат разрешение за влизане, каза, че те имат фланелки. Аз не можех да допусна, без да съм си изяснил, имат ли те разрешение за влизане, спазен ли е надлежният ред“, разясни още той. Затова и казал, че в момента не може да бъде решен въпросът и те не могат да влязат.

„Ако знаех, че имат разрешение за влизане, разбира се, можехме да обсъдим имат ли право и как могат да влязат, просто трябваше да изясним режима за влизане. Така че нищо против жените, протеста, подкрепяме ги, но не ми беше представен коректно въпросът с присъствието в сградата на парламента, съжалявам“, поясни още той.