Чудомириада: 2 част
Чудомириада: 2 част / агенция Фокус

Като „невярна, непочтена и нагла" определи бившият изпълнителен директор на фондация „Чудомир" в Казанлък Пеньо Терзиев изнесената преди седмица информация за задълженията на фондацията, докато той е бил начело, от настоящия й председател бизнесменът Симеон Георгиев. На 5-ти ноември на среща с журналисти в Община Казанлък, Георгиев и други членове на УС на фондация „Чудомир" обвиниха бившата управа на НПО , за натрупани и неплатени задължения на фондацията и към частни лица, в размер на близо 45 хиляди лева, от периода 2008- 20010 година.Обвиненията са на база констатации от проверка на НАП, извършена по искане на сегашното ръководство на фондация "Чудомир".

Според Терзиев, „пресконференцията от миналата седмица е груба грешка на Симеон Георгиев и на Общината"и е имала и друг ефект, " защото да се окепазиш сам е нещо, което друг не може да ти направи."


Над 50 страници с различни документи, непредставени пред НАП по време на направената ревизия на фондацията, представи днес пред журналисти в Казанлък бившият изпълнителен директор на фондация „ Чудомир" в периода 1992 -2010 година, с които на практика отхвърли всички обвинения за финансовото състояние на фондацията и обори твърденията на настоящия й председател Симеон Георгиев.
Сред показаните документи бяха освен Протокол на НАП №1413179828.04.2014г. , така и приходния касов ордер с името на Терзиев, в което той предоставя заем от 10 хиляди лева безлихвен кредит на фондация „ Чудомир". За този ордер преди седмица настоящият шеф на фондацията заяви, че е „ разписка за 10 хиляди лева, без да е посочено от кого са тези средства". Сред документите, предоставени от Терзиев са и докладите -сметка за разходваните от фондацията пари, преведени от община Казанлък по Културен календар за провеждане на Чудомировите празници, посочени като липсващи в Протокола на НАП години, Съдебно-счетоводна експертиза за първични счетоводни документи, която според Терзиев, доказва „съзнателно укриване от г-н Георгиев на първични счетоводни документи", кореспонденция от Пеньо Терзиев, в качеството му на изпълнителен директор на фондация „Чудомир" до председателя на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, с искане да се изплатят на фондацията дължимите пари по бюджет, за да се върнат заетите от частни лица суми, заради неплатени средства на фондацията, Съдебни решения от ицщи към фондацията, Служебна бележка от Общинска банка - Казанлък за два теглени потребителски кредита, на стойност 10 хиляди лева, с които Пеньо Терзиев и съпругата му на практика финансират в голямата си част и така спасяват провеждането на Чудомирови празници през 2009 година, заради неприет общински бюджет и непреведена субсидия. Терзиев представи също Счетоводни баланси на Фондацията за 2008, 2009 и 2010 година, копия от платежни нареждания за плащане по банков път, доказващи пълната несъстоятелност на твърденията на Симеон Георгиев, че „липсват всякакви документи за движението на паричните потоци" и че „няма банкови преводи" и други.


Документите, представени днес от Пеньо Терзиев не са представени пред НАП. Тези документи са били взети от Веселина Желева на 11 август 2011 година, в качеството и на член на Контролен съвет, избран от Общинския съвет на Казанлък. Потърсена за коментар днес Веселина Желева, която е счетоводител по професия заяви, че е предала документите, които е получила на новото ръководство на фондацията и не знае съдбата им, но „за всеки случай" си направила и копия.
До този момент самият Пеньо Терзиев също не е търсен от НАП, нито от настоящото ръководство на фондацията, от него не е искано нищо.На въпрос на Дарик откъде има документите, след като в фондацията и в НАП ги няма, Терзиев заяви, че опитът го научил на важните неща да прави копия.


„Симеон Георгиев е скрил документи, като е искал да злепостави мен и Петър Косев и нямам идея защо го е правил. Той твърди и не е възразявал и дори, според мен, е подвел НАП, че парите, които получаваме от Община Казанлък са дошли от ЛХМ „Чудомир" - каза днес бившият ръководител на Фондация „Чудомир". По думите му, „задължението на фондацията се състои от неплатени осигуровки и данък печалба от търговска дейност, а по мое време търговска дейност не е извършвана и не е имало право да се извършва". Според Терзиев, „в ревизионния акт се твърди, че Общината е платила на ЛХМ „Чудомир", за да плати наем на Фондацията, а това е скандално. В културния календар за 2008 е записано, че 21 хиляди лева са субсидия за „Чудомирови празници" и има фактури за получените пари и отчет за разходите. Не мога да си обясня, защо Симеон Георгиев не е възразявал за субсидиите и сега НАП твърди, че това е търговска дейност, а от доклада си личи, че фондацията е похарчила парите за чисто културна дейност.", каза днес бившият изпълнителен директор на фондация „Чудомир" .


Терзиев съобщи, че бившият финансист на фондацията и настоящ зам. кмет по финансите на Община Казанлък Петър Косев, е сметнал, че осигуровките за 2008 и 2009 година са 3 668 лева, а лихвата за тях е 1 727 лева. „Тези осигуровки са разписани във всичките договори. Фондацията не ги е платила, защото е нямала пари, но те са декларирани. Ако това е нашата вина, то аз и Петър Косев ще я поемем, но за нищо останало от твърденията не можем да носим отговорност, защото не е вярно," заяви още Терзиеви обяви, че ще се „обеси, ако някой докаже , че съм взел и стотинка от фондацията".
Потърсен за коментар бившият финансист на фондация „Чудомир за периода 1992-2010 година категорично заяви, че водената от него финансова документация, е изрядна. В момента той изготвя и документите, с които Община Казанлък ще обжалва направените от НАП констатации.


Ден преди днешната пресконференция, в разпространено до медиите в Казанлък изявление Пеньо Терзиев обяви че, „Протоколът на НАП съдържа данни от 2013 година за присвояване на 20 419.80 лева , в резултата на финансови операции на фондация „Чудомир" , ръководена от Симеон Георгиев, свързани с издаването на „Чудомир. Събрани произведения в шест тома".
Днес той съобщи, че е предал на фондацията 6 диска с готовия предпечат на 6-те тома от Чудомир, „заедно с готовите им корици, без да има нужда и от една запетайка за корекция". От представения Протокол на НАП става ясно, че фондация „Чудомир" е сключила договор с издателство „Абагар" за издаването на 4-и, 5-и и 6-и том с Чудомировото творчество, като за това фондацията е заплатила общо 16 509 лева. С друг договор за съвместна дейност, сключен на 10-ти март 2013 година ,между фондация „Чудомир" и фирма „Оперейшън мениджмънт сървисиз" ООД, фондацията е отпечатала том: 1-ви, 2-ри и 3-ти, след което е получила като собственост 550 броя от последните 3 тома на Чудомир, които са заприходени за 32 038 лева като „други приходи от стопанска дейност". Фирмата, с която фондацията сключва договор за съвместна дейност „Оперейшън мениджмънт сървисиз" ООД и издава първите три тома на Чудомировото творчество, е със седалище в Казанлък и основен предмет на дейност "управление, поддръжка, мониторинг, логистика и сервиз на енергийни обекти, използващи ВЕИ. Разработване, реализация и мениджмънт на проекти в областта на технологиите за производство и потребление на енергия от ВЕИ" и се представлява от Михаил Георгиев, който е баща на Симеон Георгиев.


От Протокола на НАП става ясно също, че настоящият управител на фондацията Симеон Георгиев също е дал лични средства като паричен заем на фондацията, в размер на 12 хиляди лева за отпечатването на последните 3 тома на Чудомир, но след това те са му възстановени. Терзиев изрази недоволство и недоумение от факта, че Георгиев отказва да уважи и фондацията възстанови тегления от бившия изп. директор кредит през 2009 година.


„Не може фондацията да стигне 11 ти клас и сега някой да я връща в 1-ви",  заяви днес бившият й изпълнителен директор в продължение на 18 години, който изрази и болка от случващото се със и във фондацията, номинирана 2 години подред за „Най- добрата фондация в България" . „Фондацията дразнеше много хора и институции, тя не е казанлъшки феномен", допълни Терзиев. Той определи случващото се като „морална история"и предупреди, че „бумерангът на окепазяването ще се върне".
Терзиев съобщи и новината, че родственици на Чудомир са заявили претенции към собствеността на творчеството му, както и че има подмяна в завещанието на Димитър Чорбаджийски- Чудомир.


Дарик потърси за коментар по повод новите обстоятелства след днешната пресконференция председателят на фондация „Чудомир" Симеон Георгиев. Той отказа с мотива, че „току що каца в страната и няма намерение, нито възможност да коментира селски препирни". Георгиев изрази надежда, че всичко ще стане ясно, след като излязат решенията на Съда.