Бързо производство срещу мъжете, превозвали откритите вчера бежанци
Бързо производство срещу мъжете, превозвали откритите вчера бежанци / prb.bg

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора е започнато бързо производство срещу Мариян П., на 32 г. от гр. София и Благовест Г., на 28 г. от гр.София, за подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона - престъпление по член 281, ал. 2, точка 1 и точка 5 във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от Главна прокуратура.

Както е известно, вчера по обед на автомагистрала „Тракия", в района на град Стара Загора, в посока запад към град София, се движел микробус „Фиат Дукато" със софийска регистрация, управляван от Мариян П.

Непосредствено до водача на автомобила пътувал Благовест Г. от гр.София. При подаден сигнал от полицейски служител, водачът на автомобила предприел спиране, след което той и спътника му били задържани от патрулиращите полицаи.

При последвалия оглед е установено, че в каросерията на микробуса пътували 31 лица от Афганистан, между които 2 малолетни и 7 непълнолетни деца. Те влезли в България без документи за самоличност. Всички лица са от мъжки пол.

Водачът, спътникът му и чуждите граждани са задържани за срок от 24 часа във Второ РУ на МВР-Стара Загора.

Под ръководството на Районна прокуратура-Стара Загора е извършен оглед на местопроизшествие, претърсване на товарния автомобил и лични обиски на задържаните лице. Разпитват се свидетели и ще бъдат назначени експертизи.

Предстои Мариян П. и Благовест Г. от гр.София да бъдат привлечени като обвиняеми и да бъдат задържани в ареста за срок от 72 часа.

Обвинението ще бъде за престъпление по чл. 281 от Наказателния кодекс, влязъл в сила на 30 септември 2015 г., а именно за това, че в съучастие по между си като извършители, с цел да набавят за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомагали чужди граждани да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно-превозно средство и е извършено по отношение на повече от едно лице.