България учи света на борба с корупцията
България учи света на борба с корупцията / РМС Инициатива - Стара Загора

Старозагорецът Росен Димов - най-младият съветник на Жозе Барозу, се включи в първото издание на семинара ОЛЕ в Отранто, Италия с лекция и практическо занятие. Събитието, в което участваха над 250 души от цял свят, премина под надслов "Противозаконната икономика, организираната престъпност и финансовата глобализация".

Организатор на инициативата бе европейският филиал на Глобалната организация за борба с организираната престъпност и корупцията ФЛЕЪР.

По време на семинара бяха сформирани работни групи с представители на институции, неправителствени организации, медии и корпоративния сектор. Участниците имаха за цел да съставят предложения за политика и законодателство, които да бъдат внесени в Бюрото за политическите съветници.

"Наред със заниманията в зала, имаше и посещения на предприятия и нестопански обекти, конфискувани от италианската държава и предоставени на граждански организации за задоволяване на социални нужди, шелтери (защитени квартири) за защита на жертви на организираната престъпност, беседи с близки на убити от мафията, интерактивни вечерни дискусии с местните граждани на площада в Отранто и др.

България учи света на борба с корупцията
netinfo
Кулминацията на семинара беше поклонението пред лобното място на Рената Форте, в чиято памет се проведе международното събитие. Еко-активистката е застреляна от мафията заради опитите си да защити природата от бизнес плановете на хотелиери и тур-оператори" - разказва Росен Димов. На семинара той разгърна темата "Всесилни ли са международните институции -многопластовото управление в борбата с транснационалния криминалитет".

Докато тече подготовката за следващото издание на ОЛЕ, организаторите от ФЛЕЪР събират необходимия минимум подписи от евродепутатите, за да бъде внесен за разглеждане проект за Директива за управление на конфискуваното имущество и подпомагане на жертвите на организираната престъпност. Актът, който се очаква да бъде приет, ще бъде с върховна правна сила (задължителен за прилагане) във всички страни членки на ЕС. Сред авторския колектив са и български юристи и незвисими експери.