Буккросинг в Стара Загора
Буккросинг в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

На 23 април - донеси любимата си книга и я подари на друг. Това приканват от библиотека „Родина". Всеки, който желае може да се включи в експеримента, наречен Буккросинг в Стара Загора - размяна на книги в парк „Пети октомври".

"Буккросинг" е една нова политика за стимулиране на четенето - мрежа за свободно обменяне на книги, създадена от американския програмист Рон Хорнбейкър през 2001 г.

„Притежаваме книги с меки или твърди корици, все още с миризма на нов печат или с дъх на прах от пожълтелите им страници. Все едно - написаното, напечатаното в тях е вече прочетено и „арестувано" в шкафове и библиотеки, в кашони по тавани и мазета. Ние Ви предлагаме да пуснете книгите „на свобода", да им дарите нов живот в ръцете на тези, които ще изпитат удоволствие от прочитането им.

Буккросингът накратко означава, да съумееш да се отървеш от желанието си да притежаваш нещо, което вече не ти е потребно и да го споделиш, ей така - безплатно, безвъзмездно с другите. Да вземеш книга от библиотеката си, да я оставиш някъде и да си тръгнеш. След теб ще дойде някой и ако този някой е истински фен на книгите и на четенето нека я вземе, да я прочете, след което да я остави за следващия. Или да я задържи, но да пусне „на свобода" друга своя книга.

На 23 април - Международен ден на книгата и авторското право, ние от библиотека „Родина" ще оставим в 10:00 часа 50 книги от различни автори и с различни тематики някъде из парк „Пети октомври". Във всяка книга ще сме залепили стикер на вътрешната страна на корицата. Можете да вземете която книга пожелаете, като условието е едно - да оставите пак в парка някоя от вашите книги, която обичате и която бихте споделили с друг човек, и на която трябва да залепите намерения в избраната от вас книга свободен стикер. Ако не намерите такъв или имате желание да оставите повече от една книга, тогава посетете библиотеката. Тя се намира само на сто метра от парка, на бул. Руски 17. В отдел „Заемната за дома" ще получите необходимите ви стикери", разясняват от библиотека.