западни покрайнини
западни покрайнини / netinfo
Тя е за Западните покрайнини
Книгата на покойния професор Методи Петров-един от най-добрите изследователи на македонския въпрос ще бъде представена в Казанлък от неговия син, който е бивш министър на образоването и бивш вицепремиер историкът доц. д-р Веселин Методиев. Книгата на покойния му баща е издадена през тази година от Македонския научен институт и на практика събира две монографии на проф. Методи Петров по македонския въпрос. На събитието за първи път ще прозвучи и марша на Западните покрайнини.
 
 Представянето на книгата е на 6-ти ноември от 17,30 часа в ЛХМ „Чудомир“ и е част от организираната публична лекция, посветена на 97-годишнина от сръбската окупация на Западните български покрайнини, на тема: Западнокрайнският въпрос- исторически и актуални измерения. По въпроса ще говоир доц. Методиев.
 
Инициативата да се отбележи този акт, поуките и изводите за българските поколения е на два музея- НПМ „ Шипка-Бузлуджа“ и ЛХМ „Чудомир“. „С тази лекция ще поставим началото на поредица срещи за запознаване на казанлъшката общественост с исторически формиралите се български общности извън България”, каза Чавдар Ангелов, врид. директор на НПМ „ Шипка-Бузлуджа“. Целта на организаторите е след нея да организират и лекции за бесарабските българи, банатските българи, българското малцинство в Косово, както и новопризнатото в Албания. Ще каним изявени изследователи, за да знаят поколенията кои сме и къде се намираме, допълни д-р Ангелов.
 
Публичната лекция на 6-ти ноември е със свободен достъп.