/ Sofia Photo Agency, архив
Скара ли признаването на българското малцинство в Албания БАН и политиците?
94957
Скара ли признаването на българското малцинство в Албания БАН и политиците?
  • Скара ли признаването на българското малцинство в Албания БАН и политиците?
Д-р Петър Кърджилов продължава да е пиар на Института по етнология и фолклористика към БАН. Това каза за Дарик директорът на института доц. Петко Христов.
 
От своя страна Кърджилов обаче заяви, че му е бил поставен ултиматум да напусне по взаимно съгласие или в противен случай ще бъде уволнен дисциплинарно. Скандалът между института и собствения му пиар започна в събота, когато в прессъобщение от името на института Кърджилов отбеляза, че за признаването на българското малцинство в Албания принос имат не само политиците, но и учени от БАН, сред които и доц. Веселка Тончева.
 
Албания призна българското малцинство

Това накара и БАН и Института по етнология и фолклористика ден по-късно да пуснат опровержения, в които изтъкват, че "признаването на българското малцинство в Албания е изключителен успех на правителството на Бойко Борисов", а усилията на учените били насочени само към подпомагане на българската държава.
 
Първоначалното съобщение до медиите от името на института в събота гласеше: "Не прави чест на представителите на българското правителство да приписват заслугите за този "исторически пробив за България" (по думите на премиера г-н Бойко Борисов) единствено на своите "изключителни дипломатически усилия" и дори да не споменат за ключовият принос на БАН и лично този на Веселка Тончева".
 
В понеделник обаче от БАН се разграничиха и пуснаха опровержение, според което "признаването на българското национално малцинство в Албания е изключителен успех на правителството на Бойко Борисов и българската дипломация".
 
Борисов се похвали: Ние наистина сме пример за други държави

Институтът също излезе с ново съобщение, според което "то действително е исторически успех за България, както се е изразил премиерът г-н Бойко Борисов".
 
Междувременно пиарът на института д-р Петър Кърджилов заяви, че му е поставен ултиматум да напусне по взаимно съгласие или ще бъде уволнен дисциплинарно.
 
От своя страна директорът на института доц. Петко Христов обвини Кърджилов в непрофесионализъм и вменяване на политически послания от името на целия институт, но отрече да е уволняван. Дори след размяната на реплики обаче Кърджилов е категоричен, че няма да си тръгне сам.