Без експертна комисия за източниците на обгазяването
Без експертна комисия за източниците на обгазяването / netinfo
Европейската комисия отказа да сформира независима експертна комисия, която да установи с точност източниците на обгазяването на Стара Загора и региона. Такова искане постави в писмо евродепутатът Петя Ставрева. Писменият отговор е даден от еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас и е получен на 27 февруари - с два пъти закъснение, съобщи Ставрева в Стара Загора. 

Писмото бе изпратено в края на ноември до европейската комисия с искане за създаване на независима експертна комисия, която да установи източниците на обгазяване в Старозагорско.

В писмото не е посочен конкретен източник,но се дава информация за предполагаемите. Документът информира и за противоричивите данни от отделните министерства относно източниците.

"Не съм напълно удовлетворена от отговора", коментира евродепутатът.

Според писмения отговор  българските власти са законово задължени да вземат всички мерки да преведат в съотвествие пределнодопустимите стойности за осигуряване качеството на въздуха. Тай като средствата и мерките, които би трябвало да бъдат приложени са задача на българските власти, комисията не планира създаването на независим експертен  комитет, се казва в писмото . Националните органи трябва да се възползват от общностните фондове и техническа помощи, като се цитират конкретни програми на европейската общност и финансови инструменти, които могат да се използват за търсене на източниците на екопроблема и решаването му.

Евродепутатът възнамерява да инициира лична среща с еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас.

"Информацията в писмото и препоръките, които се дават ме провокираха да напиша писмо до премиерът, министърът на околната среда и водите, областният управител и кметовете в региона с възможностите, които са посочени от европейската комисия за решаване на проблема", заяви още тя.