Австрия кани 100 нашенци за бармани, сервитьори и камериери
Австрия кани 100 нашенци за бармани, сервитьори и камериери / Darik News arhiv

Австрия търси да наеме 100 българи за различни позиции в ресторантьорството и хотелиерството, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на Бюрото по труда в Стара Загора Жулиета Върлякова.

Задължително условие е кандидатите да владеят немски и да докажат стаж с трудова книжка по професията, за която кандидатстват. Диплома за образование не се изисква, подчерта г-жа Върлякова.

Работните места са обявени в Бюрото по труда чрез Европейската мрежа за работа и насърчаване на мобилността. Обявени са и на страницата на Агенцията по заетостта www.az.government.bg, която е достъпна без регистрация.

Срещата с австрийските представители ще бъде в началото на октомври. Ще бъдат посочени изискванията на всеки отделен хотел или ресторант. За някои е важно, ако наемат примерно камериерка, тя да е работила в хотел с точно толкова звезди, колкото са звездите на хотела в Австрия, в който е вакантната позиция, почертаха от Бюрото по труда.

Позициите, които са посочени са камериери, младши и главни готвачи, помощник главни готвачи сервитьори, чистачи, бармани, сервитьори и др.

Тези, които работят в този бранш, имат натрупан опит и знаят езика, нашият сезон приключи и колкото и да са уморени, сега е моментът да дойдат и да кандидатстват, ние ще ги консултираме, прикани старозагорци Жулиета Върлякова. Информация специалистите ще предоствят в стая номер 106 в Бюрото по труда в Стара Загора между 14 и 16 часа.

На интервютата ще присъсъстват представители на австрийските работодатели.

От Агенцията по заетостта препоръчват на всички, които желаят да работят в чужбина, преди да използват услугите на посредническа фирма, да проверят дали тя има удостоверение. Списъкът на фирмите с валидно удостоверение е публикуван на www.az.government.bg в рубриката фирми посредници - списък 1.

Посредниците могат да насочват и подпомагат своите клиенти само след регистриран в Агенцията по заетостта посреднически договор, сключен с чужд работодател, предупредиха от Бюрото по труда в Стара Загора.