40 000 лева е бюджетът на фестивала за оперно и балетно изкуство
40 000 лева е бюджетът на фестивала за оперно и балетно изкуство / Dariknews.bg, архив

40 000 лева е бюджетът на стартиращия в понеделник в Стара Загора Фестивал на оперното и балетно изкуство. Това обяви директорът на Държавна опера-Стара Загора Петко Бонев.
„Средствата са скромни в сравнение с онова, с което се е правил фестивалът в предишни години, но това е с което разполагаме", обясни Петко Бонев. По-голямата част от тях са осигурени от община Стара Загора, която заедно с Министерството на културата е организатор на проявата.

Фестивалът ще бъде открит от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Първото произведение в него е премиерата на операта „Отело" на Старозагорската опера. „За нея разполагахме също с 40 000 лева. Парите са част от субсидията, която всяка година ни отпуска община Стара Загора. Цялата сума е 80 000 лева, половината обаче използвахме за операта „Крал за един ден", коментира още Петко Бонев.

Главен гост диригент на „Отело" ще бъде маестро Георги Димитров, който работи за първи път в старозагорската опера. Участие в постановката ще вземат и световноизвестните Емил Иванов и Иван Консулов.

„Започнахме работа на 12 ноември, тъй като заради делегираните бюджети сме задължени да работим и по други представления. Успяхме да направим „Отело" за точно 12 дни, въпреки че не можехме да си позволим диригентът да работи първо само с оркестъра, след това със солистите и с хора и едва тогава да ги обедини.

От наблюденията ми за последната година и половина обаче виждам, че старозагорската публика предпочита точно такива класически и познати произведения", допълни директорът на операта и режисьор на спектакъла Петко Бонев.