20 бакъра с вино и втори мандат за Руси Данев
20 бакъра с вино и втори мандат за Руси Данев / netinfo
20 бакъра с вино осигуриха втори мандат царуване на Руси Данев.

Бизнесменът спечели след оспорвано наддаване битката за титлата Цар Трифон.

Традицията повелява на 1 февруари по стар стил в с.Малка Верея да се отбелязва празника Трифон Зарезан. В лозовите масиви на селото бяха зарязани лозите с надеждата годината да е плодородна.

Обичаят повелява да се зарежат три лози с по три пръчки, след което те се поливат с вино и се наричат пожеланията ” Много грозде да родят лозята.Сладка шера да пият децата.Да са силни и искрят вината. Мир и радост да има по земята”.

Кметът проф.Светлин Танчев, областният управител Мария Нейкова , Цар Трифон Руси Данев, председателят на Общинския съвет Недялко Недялков и най-възрастният лозар от с.Малка Верея Христо Гурков зарязаха според традицията.

Още една отколешна традиция в селото беше спазена- изборът на Цар Трифон. Кандидатът трябва да е мъж с имот в с.Малка Верея, да има поне една лоза в къщата си и да може да откупи титлата след явно наддаване. То започна от скромните шест бакъра вино и стигна до 20. Даде ги отново бизнесменът Руси Данев, който положи и традиционната клетва на Цар Трифон и обеща да бъде верен Цар на Малка Верея.