Жители на „Илиянци на нож с местния поп
Жители на „Илиянци на нож с местния поп / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Жители на „Илиянци" на нож с местния поп
64145
Жители на „Илиянци" на нож с местния поп
  • Жители на „Илиянци" на нож с местния поп

„Вържете попа, за да е мирно селото". Думите са на жители от столичния квартал "Илиянци", които събират подписка за отстраняването на новоназначения свещеник Ириней от тяхната енория.

Причината според местните е, че с действията си той причинява неудобството на стотици хора. Чашата на недоволството прелива преди десет дни, когато свещеникът преградил с бетонна стена единствения път към кварталните гробища.

Пред Дарик обаче духовникът бе категоричен, че не заслужава грубото отношение от страна на някои жители на "Илиянци".

Отец Ириней е убеден, че подписката за отстраняването му от манастир „Св. Пророк Илия" е била налице още преди първата му служба в енорията, а причината е, че местните не искали новият им свещеник да е от друг квартал.

Три дни след като свещеникът изградил бетонна стена, с която затворил пътя към гробищата, от общината я разрушили, разказват жителите на квартала.

„Питахме го защо затвори пътя, без да информира хората в квартала. Той отговори, че е имал проблем да се затвори манастира, решил си го е и проблемът си е наш", разказаха хора от квартала.

Фактът, че сега стената я няма обаче не разколебава местните в искането им свещеникът да бъде отстранен.

„Вие проститутка ли си поръчвате по телефона, за да ми се обаждате" - ето така отговаря той на миряните, когато искат да го поканят за панихида. Езикът му е вулгарен спрямо хората, не идва редовно да служи в църквата", допълват хората.

Отец Ириней обаче има обяснение за построяването на стената. Никой от духовното настоятелство не е бил уведомен, когато пътят, който е преградил, от собственост на манастира е станал общински.

„Никого е съм нагрубил, никого не съм обидил. В много трудни ситуации, когато голяма група хора с държаха грубо и ме ругаеха, аз запазих самообладание и никого не нагрубих.

Хората основно са мотивирани от това, че един от основните родове в квартала има човек, който е завършил богословие и те претендират че той трябва да им е свещеник", обясни отецът.

Според местните за няколко дни вече са събрани над 450 подписа за отстраняването на отец Ириней.