Вече плащаме за синя зона чрез паркомати
Вече плащаме за синя зона чрез паркомати / снимка: DarikNews.bg
Плащаме за синя зона чрез паркомати от днес
69100
Плащаме за синя зона чрез паркомати от днес
  • Плащаме за синя зона чрез паркомати от днес

От днес в София ще може да се заплаща за престой в синя зона чрез паркомати. Новият метод представлява устройство, чрез което плащаме с монети или банкови карти и то само за времето, което използваме.

Две от устройствата за самотаксуване са на пл. „ Св. Александър Невски”, а третото - на пл. „Княз Александър I”. Паркоматите работят с монети от 5, 10, 20, 50 стотинки и 1 лев и не връщат ресто. Талоните за паркиране се издават с кратност на 1 час. Автоматите издават талон за паркиране в „синя зона”.

Работят на български, английски, немски и френски език. Въвеждането им се налага заради големия брой шофьори, които използват зоните за платено паркиране, обясни още през месец май за Дарик Румяна Милова, директор „Паркиране и транспорт” в Центъра за градска мобилност.

„Пробно ще бъдат пуснати три паркомата - два на пл. „Александър Невски” и един на пл. „Александър Батенберг”, с оглед на това, че там има по-голямо струпване на автомобили, които паркират почасово. Имаме събрана информация от жалби на граждани, че има интерес да заплащат и за по-кратък период от време. Поне нашите виждания са такива, че цели райони от зоните за платено паркиране може да бъдат оборудвани с паркомати”, допълни Милова. 

Досега вариантите за заплащане на престой в синя и зелена зона бяха два - чрез смс и талон.

С въвеждането на новите устройства от Центъра за градска мобилност се надяват да бъдат съкратени голяма част от контрольорите в районите на зоните и по този начин да се намалят разходите и да се повиши ефективността.