/ БГНЕС
С камбанен звън и благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" започна отбелязването на 141-ата годишнина от Освобождението на София от турско робство.
 
На молебена присъстват Българският патриарх Неофит, зам.-кметът по култура и образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов, общински съветници и миряни. След службата бяха поднесени цветя на паметника на ген. Гурко, Цар Освободител и паметника на Опълченеца.
 

БГНЕС


„София се ражда наново, за нов живот, след 500 години, което дори по библейските стандарти е страшно дълъг срок. Днес е много трудно да си представим живота в онази несвободна София, в която сме били ограничени във всяко отношение. Днес, пет поколения вече ни делят от онова време и може да кажем, че живеем в друга реалност, но никога не бива да забравяме за тези векове на изпитания, затова че тази свобода не беше чакана даром, че нашите героични предци правеха всичко възможно по силите си, за да се случи свободата", заяви зам.-кметът по култура Тодор Чобанов.
 

БГНЕС


Той припомни, че в навечерието на 4 януари (24 декември по стар стил) са загинали софийските книжари, които са се опитали да ускорят това събитие, стотици помагачи са премръзнали в Стара планина, както и стотици войници от армията на ген. Гурко и мнозина са загинали за тази свобода.
 
Чобанов призова да помним подвига на предците си, да живеем свободни и достойни за тази свобода, и да предадем историческия разказ за тези събития на следващите поколения.
 
Честванията завършат с литературно-музикална програма.
 

БГНЕС

БГНЕС