Поправят до края на седмицата пропадналата ул. „Костенски водопад”
Поправят до края на седмицата пропадналата ул. „Костенски водопад” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Очаква се до петък „Сдружение ВиК 2009” да отстрани авариралата настилка по ул. „Костенски водопад”, която пропадна в неделя. Това съобщават от екоминистерството.  Дотогава строителят на Десен перловски колектор, трябва и да установи причините за аварията и да я отстрани за своя сметка.

На този етап строителните книжа показват, че възстановяването на настилката след изпълнението на колектора е извършено съгласно проектно-сметната документация и действащата нормативна уредба. Най-вероятната причина за настъпилото пропадане по настилката е авария на прилежащ стар клон на водопроводната мрежа рано същия ден. От министерството посочват, че вероятно това е причината, поради която се е получило извличане на по-дребния материал от обратната засипка на новия канализационен колектор, в резултат на което асфалтовите пластове от възстановената настилка са се деформирали.

В момента на обекта се извършва усилена работа от страна на изпълнителя по отстраняване на аварията. Министерство на околната среда и водите очаква строителният надзор от фирма „Мотт МакДоналд Лимитед” да се произнесе по случая, като независимо от това съвместно със Столичната община ще осъществява ежедневен мониторинг на възстановителните работи до пълното им приключване.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви вчера, че изпълнителят със сигурност ще бъде санкциониран  затова, че е подал информация, че може да се пусне движението, а след това се е получило това пропадане.