/ БГНЕС
Откриха стар боеприпас при ремонта на столичен булевард
99384
Откриха стар боеприпас при ремонта на столичен булевард
  • Откриха стар боеприпас при ремонта на столичен булевард
Стара, невзривена 200-килограмова бомба блокира ключово кръстовище в София и предизвика евакуация на домове и училище. Боеприпасът е открит днес при изкопните дейности за новия метролъч в района на Военната академия. Специалисти от Военновзъдушните сили и Сухопътните войски трябва да разузнаят, транспортират и унищожат бомбата на безопасно място. Това обаче трябва да стане в светлата част на денонощието, заяви заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов. Ако това не стане, евакуираните живущи в района ще трябва да пренощуват извън домовете си. От Столичната община обявиха, че са осигурили палатка, в която да настанят хората през нощта.
 
Публикувахте от Военна академия "Георги Стойков Раковски" в Сряда, 24 октомври 2018 г.

При изкопните работи за новото метро в района на булевард „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Оборище” строителите са открили стара, незвривена авиационна бомба, разказа заместник-директорът на СДВР старши комисар Христо Златанов: "Най-вероятно авиационна бомба, доста стара. Десетилетия е била заровена. Сега при изкопните работи за основата на новата метростанция строителите се натъкнали на нея. Информирали са дежурния на Военна академия, оттам сигналът е постъпил при нас. Бомбата е около 200 кг, дълга над метър, диаметър около 30-40 см., силно корозирала".
 
Публикувахте от Военна академия "Георги Стойков Раковски" в Сряда, 24 октомври 2018 г.

Движението в района е напълно отцепено. Евакуирана е и близката гимназия „Мигел де Сервантес”, както и всички сгради с изглед към Военната академия: "Докато не дойдат колеги от Министерството на отбраната, да направят и да се изнесе по тяхната процедура този снаряд, движението ще бъде затворено. За съжаление, живущите с сградата, които имат пряка видимост и изглед към изкопа, няма как бъдат в тях. В момента са евакуирани. Очакваме хората да се приберат малко по-късно през деня. Със Столична община разговаряхме и ще постараем и от тяхна страна да бъде осигурено пространство, в което да се топлят и напитки, тъй като времето ще бъде доста студено".
 
Публикувахте от Военна академия "Георги Стойков Раковски" в Сряда, 24 октомври 2018 г.

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов заяви, че няма пряка опасност от взривяване на боеприпаса. Той трябва да бъде транспортиран и унищожен на безопасно място. Процедурата обаче изисква това да стане в светлата част на денонощието. Ако това не стане, евакуираните хора ще трябва да пренощуват отвън: "Процедурата е следната: боеприпасът се разузнава на място, след което се определя начинът му за транспортиране и унищожаване. Такива боеприпаси не се обезвреждат, те се унищожават".

Красимир Димитров от Столичната община заяви за Дарик, че ако се наложи хората да пренощуват отвън, е осигурена палатка, която да ги подслони: "Има голяма палатка, която е 50 квадрата, има достатъчно място за хора, имаме легла, чай. Имаме възможност да подсигурим всичко на хората, извън опасния периметър. Това сме предприели за момента. Това е вид палатка, която е голяма, бързо се раздува, непромокаема, с отопление и с легла".

БГНЕС


Движението в района към момента остава напълно блокирано. Временно се променя маршрутът на следните линии на градския транспорт:

– Автобусна линия №72 се отклонява през бул. „Драган Цанков”, бул. „Яворов“.
– Автобусна линия №75 се отклонява през ул. „Гурко“, бул. „В.Левски“ и бул. „Янко Сакъзов“ и по маршрута си.
– Автобусна линия №213 посока централна гара се отклонява през бул. „Ситняково“, в обратна посока маршрутът не се променя.
– Автобусна линия №9 ще движи през ул. „Гурко“ , бул. „В.Левски“, бул. „Янко Сакъзов“ и по маршрута си.
– Автобусна линия №280 ще преминава през ул. „Гурко“ пред Националния стадион.