Нов дом в квартал „Враждебна” приема бежанци в столицата
Нов дом в квартал „Враждебна” приема бежанци в столицата / снимки: БГНЕС

Вече има нов дом за бежанци в столичния квартал „ Враждебна”. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. По думите му капацитетът на новооткритото убежище е над 300 души.

Бежанците в България към днешна дата са 4044, половината от тях са сирийски граждани, съобщи още Маринов и уточни, че капацитет за страната достига 5000. По думите му в страната ни няма възможност да бъдат подсигурени места за настаняване на повече бежанци, но въпреки това ще се търсят допълнителни възможности.

От всички бежанци броят на децата е 680, като 98 от тях са без придружител. Само за последните 24 часа в страната ни са влезли 86 бежанци, от които 38 са деца, допълни той.

Председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров обяви официално началото на кампания за набиране на средства за бежанците. БЧК ще се обърне за помощ и към Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец с молба да се отворят определени фондове, обясни Григоров.

Нов дом в квартал Враждебна приема бежанци в столицата
netinfo


Всеки желаещ да помогне може да дари 1 лев, изпращайки смс на номер 1466, чрез сайта на БЧК могат да се правят и онлайн дарения, както от България, така и от чужбина.

Банковата сметка, открита за нуждите на кампанията е:
Български Червен кръст
Уникредит Булбанк АД
BG06UNCR76301000030265
UNCRBGSF

Със събраните средства ще бъдат открити трапезарии за бежанци, за да може поне един път на ден те да получават топла храна, допълни председателят на БЧК. В четвъртък доброволци на Червения кръст ще предоставят на „Гранична полиция” дрехи и памперси за най-малките.