Напукани къщи и замърсяване са сред последиците от работата на рудник Челопеч, алармират граждани
Напукани къщи и замърсяване са сред последиците от работата на рудник Челопеч, алармират граждани / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Напукани къщи, замърсяване на въздуха и почвата с арсен и олово, постоянен шум са сред последиците от дейността на рудник Челопеч за жителите на селото. За това алармираха от Граждански комитет - Челопеч, движение "Модерна България" и Коалиция за устойчиво развитие.

Да живееш всеки ден върху взрив вече седем години, така определи съдбата на стотината жители в село Челопеч, потърпевши от дейността на фирмата концесионер на рудника, Дончо Иванов, председател на коалицията.

От 900 000 тона годишно от рудника вече се добиват 2 млн. тона полиметанови руди, което е тройно увеличение на производството и води до още по-голямо замърсяване на околната среда.

Ние сме губещите, къщите ни са напукани и всеки момент могат да се срутят, тънем в прах и мръсотия, въздухът, който дишаме е замърсен, но никой не ни обръща внимание, оплакаха се жители на селото. Те поискаха от държавата обезщетение за разрушените им домове, посочва БТА.

Причината за бездействието на държавата според неправителствeните организации е фактът, че 9 от 11 членове на общинския съвет на Челопеч или техни роднини работят във фирмата концесионер. Това е конфликт на интереси, за което сме сезирали съответните органи, отбелязаха от организациите.

Недопустимо според тях е отношението на фирмата към проблемите на хората от Челопеч. Те дадоха едномесечен срок на институциите да вземат мерки по проблема, ако това не се случи гражданите са готови да подадат сигнал до Европейския парламенти и Европейската комисия.