Фандъкова поема контрола над Екоравновесие
Фандъкова поема контрола над Екоравновесие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Фандъкова поема контрола над "Екоравновесие"
51962
Фандъкова поема контрола над "Екоравновесие"
  • Фандъкова поема контрола над "Екоравновесие"

8 бездомни кучета са заловени до момента от кв. "Малинова долина" в София, където глутница кучета нахапа жестоко 87-годишния проф. Ботьо Тачков, преподавател в Американския колеж. По предписания на Агенцията по храните предстои те да бъдат откарани в приюта в Сеславци и да бъдат евтаназирани. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичният градоначалник обяви още, че лично поема контрола на предприятие "Екоравновесие", като ще очаква ежеседмичен отчет за броя кастрирани, прибрани и евтаназирани улични кучета. Също така всеки месец ще се прави публичен отчет пред обществото, както и за парите, които са похарчени.

Залавянето на кучетата от "Малинова долина" продължава, като на място работят три екипа на „Екоравновесие" и Общинска полиция. От неделя ще бъде удвоен броят на екипите - на 8. Въвежда се и нов денонощен телефон за подаване на сигнали в столичния съвет за сигурност - 988 04 35. Фандъкова заяви, че задължително дежурният ще трябва да връща обаждания на гражданите.

Кметът настоя Столичният общински съвет възможно най-скоро да приеме коригираната програма за овладяване на бездомните кучета, в която ще бъдат заложени по-строги мерки и глоби за хората, които ги отглеждат навън, а не в дома си.

Фандъкова обърна внимание върху сложната, неясна и тромава процедура по установяването на това кои кучета са агресивни. Тя каза, че не е експерт или ветеринарен лекар, за да знае защо глутницата кучета в кв. "Малинова долина" са агресивни, въпреки че са били кастрирани. По думите й, когато са в глутници, животните също стават агресивни.

Според Йорданка Фандъкова единственото решаване на проблема с бездомните кучета е построяването на приюти. Тя допълни, че миналата година общината е направила 4 обекта за приюти, които обаче, по наредба на земеделското министерство, ще струват изключително много. Като пример тя посочи проекта за Кремиковци, който е за 500 кучета и струва 6 млн. лева. Фандъкова настоява земеделското министерство да приеме поправки в наредбата си, за да може 3 пъти поне да се намали изискуемата цена за построяването на приют.

На въпрос дали ще си подаде оставката, ако проблемът не се реши в обещаните срокове, кметът Йорданка Фандъкова отговори с въпрос: "Ако смятате, че моята оставка ще реши проблемът с кучетата?", след което подчерта, че е кмет от 2 години и половина, а проблемът съществува от над 20 години.