билет
билет / БГНЕС, архив
Съдът даде ход на делото за цената на билета за градския транспорт в столицата. Според жалбоподателите липсва икономическа обосновка за повишаване цената на единичния билет от 1 лв. на 1.60. Те са категорични, че решението за увеличението е незаконосъобразнo. Ответната страна оспори жалбите на гражданите. По думите им повишението е напълно законосъобразно.

Поскъпването на билета за транспорт в София влиза в съда

Гражданите, подали иска, смятат, че увеличението на цената на еднократния билет за градски транспорт с 60% е незаконосъобразно. Те определиха също така действията на контрольорите като незаконни.
 
Жалбоподателите смятат, че проверяващите нямат право да спират превозното средство, да свалят принудително пътници и да им налагат глоби. Ответниците пък оспориха жалбите на гражданите и посочиха, че процедурата е напълно спазена.

Поскъпването на билета ще позволи модернизацията на градския транспорт

Адвокат Георги Георгиев, който представлява СОС, е на мнение, че са представили достатъчно доказателства за формирането на цената:
 
"Има няколко основни въпроса. Първият е дали е спазена процедурата, което ние сме категорични, че е спазена; на лице ли са нарушения в начина, по който се осъществява контрол на контрольорите, ние твърдим, че такива не са налице. Това е начинът. Не може да се очаква от кмета или от някой общински съветник са проверява пътници в градския транспорт. В цял свят такава е практиката, такава е и тук. Третият въпрос е за начина за формиране на цената, по който сме представили данните, с които разполагаме и мотивите, които е взел предвид Общинският съвет", каза Георгиев.

Вдигането на цената на билетчето доведе до редица протести в София
БГНЕС, архив

Адвокат Милка Христова, която е представител на някои от жалбоподателите, е обнадеждена за изхода на делото, тъй като СОС и ЦМГ се опитали чрез становище да докажат икономическата обосновка за повишаване на цената:
 
"Цифрата 1.60 лв. се появява от нищото. Сега вече в становището се прави опит да се вкара една формула, като се ползва икономическа рамка за 2016 г., която е с бъдещи резултати и намерения. Освен всичко друго се оказва и, че формулата, която се използва, е отменена с предходно от СОС, така че опитът да се мотивира постфактум решението беше неудачен и това би следвало да се съобрази от съда".
 
Съдът даде 10 дни на двете страни да представят писмени бележки. В рамките на месец Софийският административен съд би трябвало да се произнесе по делото.

Вдигането на цената на билетчето доведе до редица протести в София
БГНЕС, архив