Фандъкова: Не приемам популистки изказвания за цената на билета
Фандъкова: Не приемам популистки изказвания за цената на билета / БГНЕС, архив

"Не приемам популистки изказвания за цената на билета. Предложението на Центъра за градска мобилност е експертно, то е направено на базата на изчисленията и на икономическите анализи с категоричното ми настояване да не се променят цените на картите".

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в Столичния общински съвет по повод несъгласието на "БСП Лява България" и коалиция "Сердика" с поскъпването на билета.

Фандъкова подчерта, че СОС е органът, който ще вземе окончателното решение за цените на билетите. Предстои предложенията да бъдат разгледани от ресорните комисии на СОС, както и да бъдат обсъдени публично.

Билетът за транспорт на софиянци скача на 1,60 лв., глобата - 40 лв.?

Според столичния кмет модернизацията на транспорта в София трябва да продължи.

"Всички виждат новите автобуси, тролеи и трамваи, развитието на метрото. Даваме си сметка, че предстои още много работа", посочи кметът.

Фандъкова подчерта, че предложението на ЦГМ върви с пакет от мерки за развитието на градския транспорт, включително и с модернизацията на автобусния транспорт.

"Голяма част от закупуването на транспортни средства се финансира по оперативните програми, ползват се и безвъзмездни средства, но Столичната община също влага немалко собствени средства в обновяването на градския транспорт", добави тя.

Реформаторите предлагат 1,20 лв. за билет в София

Столичният кмет припомни, че предстои доставката на 110 нови автобуса, а за още 30 предстои да бъде обявена процедура за финансиране със средства на Столичната община.

Според столичния кмет над 80 на сто от пътуващите няма да усетят никакво увеличение, тъй като цените на картите не се променят.

Източник: БТА