Върховен касационен съд ще реши къде да се гледа делото на Лечков
Върховен касационен съд ще реши къде да се гледа делото на Лечков / netinfo

Върховният касационен съд ще реши къде да се гледа делото срещу кмета на Сливен Йордан Лечков по обвинение за измама и търговия с влияние. Това става след като всички съдии в Окръжен съд - Сливен са си подали отвод, обясни говорителят на съда Мартин Данчев. „Това не е прецедент в работата на съдилищата, ще припомня само, че делото срещу бившия ямболски кмет Кирил Тодоров беше гледано в Окръжен съд - Сливен, след като съдиите в съседния областен град си подадоха отвод" - поясни Данчев.

Мотивите на сливенските съдии по казуса Лечков са били различни, но в основата си всички искали осигуряване на справедливо и безпристрастно решение по делото. С

поред самия Лечков съдиите си подават отвод, тъй като о прокуратурата не можели едно свястно обвинение да скалъпят срещу него. „Защо не искат да съдят? Да назначат делото, да влязат и да решат на първа инстанция. Да видим кой ще си позволи да осъди някой, който е невинен. Защото аз казах - залагам си и двата хотела, ако имам осъдителна присъда" - заяви кметът.

Делото бе внесено в Окръжен съд - Сливен на 2 декември и е по две обвинения - за търговия с влияние и измама, каза още съдия Мартин Данчев. Според първото, през март 2005 г. Лечков е поискал и приел от Илия Георгиев дар за ОФК "Сливен - 2000" сумата от 5 000 лв.,О която не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице в системата на Изпълнителна агенция по горите, във връзка със службата му. Лечков е обвинен и за това, че през март 2005 г., в качеството му на длъжностно лице, с цел да набави имотна облага за ОФК "Сливен - 2000", e възбудил и поддържал заблуждение у Георгиев и с това му причинил имотна вреда в размер на 5 000 лв.