Годишният общ доход средно на лице от домакинство в област Сливен през 2016 е 3 685 лв., което е с 13.0% по-малко спрямо 2015 година.
Работната заплата продължава да бъде основен източник на доход на домакинствата. Тя формира 54.7% от общия доход на домакинствата, а през 2015 г. - 44.5%.
През миналата година домакинствата са разполагали средно на лице с 2 016 лв., получени от работна заплата, а през 2015 г. тези средства са възлизали на 1 885 лв., т.е. доходът от работна заплата се е увеличил с 6.9%. За храна са изразходвани 1 122 лв. средно на лице от домакинство. Относителният дял на разходите за храна от общия разход се увеличава от 30.4% през 2015 г. на 32.2% през 2016 година.
През последната година в областта се увеличават разходите за регулярни трансфери към други домакинства (с 51.1%), алкохолни напитки и тютюневи изделия (с 45.3%) и за облекло и обувки (с 38.4%). Намаляват другите разходи (със 72.6%), изплатен дълг и даден заем (с 44.4%), както и за здравеопазване с 28.0%. През 2016 г. се увеличава консумацията средно на лице от домакинство на хляб и тестени изделия от 104.9 през 2015 г. на 117.8 килограма през 2016 година. Потреблението на прясно мляко също се повишава и от 12.8 л през 2015 г. нараства на 15.5 л средно на лице през 2016 година.
Домакинствата увеличават консумацията на зрял фасул с 0.9 килограма и през 2016 г. тя достига 4.9 кг средно на лице. Нараства и потреблението на ориз от 5.2 през 2015 г. на 6.0 килограма през 2016 година, а също и на кашкавал от 2.3 кг през 2015 г. на 3.0 кг на лице от домакинство през 2016 година. Увеличено е и потреблението на цигари от 322.8 броя на лице през 2015 г. на 507.0 броя през 2016 година.
През последната година домакинствата в област Сливен намаляват консумацията на зеленчуци - пресни и замразени с 12.1 кг, като тя достига 57.7 кг средно на лице за годината. Известно понижение се наблюдава при консумацията на яйца. Потреблението на яйца се е понижило с около 11 броя и е достигнало 103 броя през 2016 година.
Намалява и консумацията на безалкохолни напитки от 50.7 л през 2015 г. до 42.3 л средно на лицепрез 2016 година. Намалено е и потреблението на месо от 30.8 кг на лице през 2015 г. на 26.6 кг през 2016 година.
Работната заплата продължава да бъде основен източник на доход на домакинствата. Тя формира 54.7% от общия доход на домакинствата, а през 2015 г. - 44.5%.
През миналата година домакинствата са разполагали средно на лице с 2 016 лв., получени от работна заплата, а през 2015 г. тези средства са възлизали на 1 885 лв., т.е. доходът от работна заплата се е увеличил с 6.9%. За храна са изразходвани 1 122 лв. средно на лице от домакинство. Относителният дял на разходите за храна от общия разход се увеличава от 30.4% през 2015 г. на 32.2% през 2016 година.
През последната година в областта се увеличават разходите за регулярни трансфери към други домакинства (с 51.1%), алкохолни напитки и тютюневи изделия (с 45.3%) и за облекло и обувки (с 38.4%). Намаляват другите разходи (със 72.6%), изплатен дълг и даден заем (с 44.4%), както и за здравеопазване с 28.0%. През 2016 г. се увеличава консумацията средно на лице от домакинство на хляб и тестени изделия от 104.9 през 2015 г. на 117.8 килограма през 2016 година. Потреблението на прясно мляко също се повишава и от 12.8 л през 2015 г. нараства на 15.5 л средно на лице през 2016 година.
Домакинствата увеличават консумацията на зрял фасул с 0.9 килограма и през 2016 г. тя достига 4.9 кг средно на лице. Нараства и потреблението на ориз от 5.2 през 2015 г. на 6.0 килограма през 2016 година, а също и на кашкавал от 2.3 кг през 2015 г. на 3.0 кг на лице от домакинство през 2016 година. Увеличено е и потреблението на цигари от 322.8 броя на лице през 2015 г. на 507.0 броя през 2016 година.
През последната година домакинствата в област Сливен намаляват консумацията на зеленчуци - пресни и замразени с 12.1 кг, като тя достига 57.7 кг средно на лице за годината. Известно понижение се наблюдава при консумацията на яйца. Потреблението на яйца се е понижило с около 11 броя и е достигнало 103 броя през 2016 година.
Намалява и консумацията на безалкохолни напитки от 50.7 л през 2015 г. до 42.3 л средно на лицепрез 2016 година. Намалено е и потреблението на месо от 30.8 кг на лице през 2015 г. на 26.6 кг през 2016 година.