Ученик от Сливен гледа сокол в самостоятелна стая
Ученик от Сливен гледа сокол в самостоятелна стая / netinfo

Възпитаникът на сливенското 12-то ОУ „Елисавета Багряна" Мартин Петров отглежда хибрид между ловен сокол и северен в отделна, пригодена за целта стая. В стаята има стойки и е поставена изкуствена трева. Соколът се е контузил по време на лов и му липсват маховите пера на едното крило, човката му също е наранена.

Мартин храни птицата със сурово месо, гълъби, зайци и мишки. Той е получил хибрида като дар от бургазлия на име Пламен и е много горд с придобивката си, държи сокола върху превързаната си с кожа ръка, както си му е реда. Малкият соколар явно е не по-малко вещ в занаята лов със соколи от Франсоа І или Филип Август и слага качулка върху главата на птицата.

Ученик от Сливен гледа сокол в самостоятелна стая
netinfo

Природолюбителят нарекъл домашния си любимец Турул, т.е. северен сокол и по-точно алтайски.

Хрониките твърдят, че емблемата върху щита на хунския предводител Атила изобразявала Турул. Такъв сокол е бил емблема в знамето на главния вожд на племето огузи, а при другите шест родови вожда на това племе за емблеми служели други грабливи птици.

През 1402г. няколко северни сокола били подарени на Тамерлан. Хановете от Златната Орда дарявали Тамерлан със северни соколи, получавани от руснаците.

Пламен още от 5 годишен, когато започнал да чете, мечтаел за такава птица. Сега той е пазител едно много старо и отмиращо изкуство - соколарството, което от водещо някога, сега е по-скоро ексцентрично хоби.