Учат на екокултура младите в Сливен
Учат на екокултура младите в Сливен / netinfo

Обучение за прилагане на преки консервационни и научни мерки за опазване на костенурките се проведе в  Природозащитен туристически център Сливен.

Във форума  участваха експерти на Дирекцията на парк „Сините камъни“, Регионална дирекция по горите и Държавно-горско стопанство Сливен.

Теоретичната част се състоеше в представяне на Система за мониторинг и изграждане на база данни за костенурките на територията на Природен парк „Сините камъни“; методи за маркиране и снемане на морфометрични данни; въведение в радио-проследяването като метод за изследване.

В практическата част бе показан начинът и методиката на маркиране на сухоземни костенурки, изготвяне на индивидуален паспорт на всеки екземляр, радиопроследяване и освобождаване на костенурки в природата.

Стана ясно, че основните заплахи и лимитиращи фактори за развитието на тези животни  са костенуркоядството, нелегалното събиране и търговия с цел отглеждане като домашни любимци, изработване на сувенири и нарушаване на местообитанията им.

Експертите споделиха, че в Световен мащаб костенурките са едни от най-застрашените видове, 48 % от всички известни 320 вида са на границата на изчезване.

Участниците бяха запознати с работата на Центъра за сухоземни костенурки  в село Баня, община Несебър, където временно пребивават и се лекуват костенурки, с цел освобождаването им в природата.

Иво Иванчев – създател на първата неправителствена организация в България, посветена на проблемите по опазване и изучаване на костенурките донесе 3 костенурки от региона на Сливен, които са му били предадени за възстановяване  вследствие на механични увреждания на корубата, които по-късно бяха освободени в района на Маара дере.