Тази вечер палим Сливенските огньове
Тази вечер палим Сливенските огньове / Дарик Сливен, архив

В 20.45 часа тази вечер след 23-годишно прекъсване на пл. „Хаджи Димитър” ще бъдат запалени Сливенските огньове. С този символичен жест ще бъдат открити Майските дни на културата в Сливен. Огънят ще запали почетният гражданин на Сливен Методий Григоров. През 2012 г. маестрото навършва 75 години и се отбелязват 50 години от началото на диригентската му дейност.

Сливенските огньове са били палени от емблематични български интелектуалци като Елисавета Багряна, Дечко Узунов, Александър Райчев, Светлин Русев и др. Тържествата тази година са посветени на 190-та годишнина от рождението на Добри Чинтулов.

Преди ритуала по запалване на Сливенските огньове, от 19.00 ч. в залата на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се проведе тържество под надслов „Талантите на Сливен” с участието на оперни певци, възпитаници на сливенската хорова школа „Добри Чинтулов”. На сцената ще излязат Татяна Шиварова, Даниела Дякова, Деница Стоянова със Симфоничен оркестър – Сливен с диригент Димитър Караминков. Свои изпълнения ще представи и смесен хор „Добри Чинтулов” при читалище ”Зора”, с диригент Методий Григоров.