Италия
Италия / община Сливен
Традиционни бранни техники представи Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина” при крепост Туида  Сливен на фестивала, посветен на годишнината от откриването на паметника на Алцек в италианското градче Челе ди Булгериа.


По покана на Фондация „Въздигане”, към бреговете на Италия от Сливен потегли делегация от 10 души, с ръководител Милен Петров. Пред паметника на българския предводител Алцек групата бе основният акцент в празничната програма. Приятните изненади за сливенския клуб и българската делегация не спираха през цялото време. Българският автобус, с доброволци и участници бе придружен от проф. Маргарита Ваклинова - дългогодишен директор на Националния археологически институт с музей към БАН, която е сред най – известните проучватели на Средновековието. Интересни дискусии, спорни въпроси и бъдещи планове съпътстваха пътуването.

Италия
община Сливен



При пристигането си в регион Кампания българските делегати бяха посрещнати с украсени с българския трикольор градове, надписи, които приветстваха на роден език с „Добре дошъл!” и много усмивки. Местните жители бяха подготвили кулинарни дегустации на домашно приготвени ястия и сладкиши. Посланикът на Република България в Рим Н.Пр. Марин Райков изрази огромното си очакване за представянето на сливенската група при пристигането им в Челе ди Булгерия. Тридневната програма включи- велотур до планината България, демонстрации на Клуб за средновековни военни изкуства Ратина гр. Сливен, Кръгла маса „ Побратимяването…възможности” – Презентатори : Н.Пр. Марин Раков Посланик на Р. България в Рим, Адв. Корадо Матера съветник на Туристически регион Кампания и Джино Марота кмет на Челе ди Булгериа, изложба живопис, български фолклорни изпълнения на песни и танци, концерт на Пиера Ломбарди. По времето на кръглата маса, посветена на побратимяването и разкритите възможности,  Негово превъзходителство Марин Райков връчи от името на Министерството на външните работи почетния знак „Златна лаврова клонка” на кмета на Челе ди Булгериа – Джино Марота. Той от своя страна изказа благодарности и заслуги на българското посолство и в частност на доц. Николай Нинов, Фондация Трежър и Фондация Въздигане, на които се дължи издигането на паметника на Хан Алцек в италианския град.

Италия
община Сливен



Италианските селища, за които се твърди, че имат български произход, са над стотина: Болгаре до Бергамо, Болгер до Терни, Болгери до Ливорно, Булгари ди Чезена до Форли, Булгарограсо до Комо. Най-здраво свързано с нашата история е Челе ди Булгерия, което в превод означава килии от България. До него се стига след едночасово пътуване с кола от Салерно. Виещ се планински път отвежда до долината Мингардо в подножието на връх Булгерия. Оприличаван на излегнал се лъв, 1225-метровият връх докосва с южния си склон Средиземно море.

Марин Райков, посланик на България в Италия: ,,Тук все повече и повече идват българи, не само заради невероятната красота на този бряг, мястото където планината България се спуска в морето, но също така бих казал заради изключително сърдечното отношение на местните италианци”.

Италия
община Сливен


 
 Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина” е основан през 2015г , със седалище град Сливен и ръководител Милен Петров. Клубът носи своето име по аналогия на една легендарна и отдавна загубена древна книга, съдържаща епичните военни песни на българите. Сведение за тази книга откриваме в сборника от обредни народни песни - ,,Веда Словена” Книга II, глава XXI. Обряди.

Основна цел на клуба е изследване на средновековното българско военно дело и съхраняването му под формата на традиционно военно изкуство. Дейностите предназначени за постигане на тази цел са насочени към пресъздаване на средновековната бойна култура и нейните ценности чрез упражняване на тялото в определени форми на въоръжената борба. Дейността на клубa включва още: реконструкция на средновековното българско въоръжение и облекло, като отговор на възникващите в историческата наука въпроси, както и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит и живота на населението в ранно-средновековната крепост Туида-Сливен. Период на пресъздаване: Първа българска държава ( VII-XI век ).

В клуба членуват целият екип на крепост Туида, деца и възрастни от Сливен. От основаването си, клуб Ратина и екипът на крепост Туида имат множество съвместни изяви, свързани със средновековни възстановки, демонстрации на военни изкуства и участия в народни събори, провеждани в старопрестолните градове Плиска и Велики Преслав, в крепостта Маркели и с.Върбица, в Аула на школа ,,Багатур” в гр. Ст.Загора, гр. Мездра, гр. Асеновград, гр. Ямбол и разбира се в самата Туида.

По време на Фолклорната среща-фестивал бе отбелязана и годишнината от побратимяването на град Велики Преслав и град Челе ди Булгерия.