Сливенски медици почитат паметта на свои колеги
Сливенски медици почитат паметта на свои колеги / netinfo

С вой на сирени от линейки ще бъде почетена в Сливен паметта на медици, починали при изпълнение на служебните си задължения. Това ще стане днес от 12 часа. Организатори на проявата са Регионалните колегии на Българския лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Те призовават всички работещи в лечебни заведения да излязат пред сградите и за няколко минути да отдадат почит на починалите си колеги.

Поводът за инициативата е датата 15 август, която от 2005 година се отбелязва като „Ден на медиците, починали при изпълнение на служебния си дълг”. На този ден през 1963 година, 26-годишният лекар д-р Стефан Черкезов извършва подвиг. Той спасява много хора от пламъците на горящ автобус, след което загива от получените изгаряния. Днес областната болница във Велико Търново носи неговото име.

„През последните десетина години в Сливен на работното си място са починали 12 лекари, 3 сестри и 2 шофьори на линейки. Техните имена ще бъдат споменати по време на литургията на Успение Богородично на 15 август в храм „Свети Димитър” в Сливен”, каза пред Дарик д-р Юлия Бянкова, председател на Регионалната колегия на Български лекарски съюз в Сливен.