Сливен празнува!
Сливен празнува! / Дарик Сливен, архив

26 октомври, Димитровден, е празник на град Сливен. В 8.30 часа в катедрален храм „Свети Димитър” ще бъде отслужена празнична Света литургия. В 9.30 часа в къщата музей „Добри Чинтулов” ще състои ритуал по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” в паметната лауреатска книга. За 2013 година това е поетът Деньо Денев.

В 10.30 часа на площад „Хаджи Димитър” тържествената церемония по повод празника на град Сливен ще започне с ритуал по издигането на националното знаме, знамето на Сливен и знамето на ЕО. Ще прозвучат приветствия по повод празника, ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен. Венци и цветя ще бъдат положени пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

В 9.00 часа ще бъде даден старт на турнир по джудо „Димитровден” за деца.

В 11.00 часа на бул. „Цар Освободител” ще бъде открита изложба на Фото Арт Клуб - Сливен. Половин час по-късно пред сградата на Държавния куклен театър започва детският празник „Куклен град”, а пред сградата на НТС - концертна програма на ученически колективи.

От 12.00 до 15.00 часа на площад „Хаджи Димитър” Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости в моя град” ще представи богата трапеза от типични за региона ястия и традиционни занаяти. Конкурси за най-вкусна гозба, кулинарни викторини са само част от забавленията, които фестивалът ще представи пред жителите и гостите на града. Ще има Пленер-изложба на детски рисунки на кулинарна тематика от Националния конкурс „Рецептите на баба”. Фестивалът ще завърши с богата фолклорна програма с участието на читалищни колективи и клубове за народни танци от Сливен.

От 16.00 до 18.00 часа, също на площада, Танцово студио „Борис Панайотов” и приятели” ще представи зумба и латино танци.

В 16.00 часа в зала „Васил Левски” стартира и Конкурсът по спортни танци за купа „България” и открития Републикански шампионат, посветен на празника на Сливен.

Организаторите на празника са подготвили и огнено шоу.