Ще изследват дейността на хайдутите Трифон и Добри
Ще изследват дейността на хайдутите Трифон и Добри / Община Стралджа

Временна комисия с участието на общински съветници, служители от общинска администрация, историци ще работи за проучване дейността на легендарните хайдути Трифон и Добри и връзката  им с община Стралджа.

Подкрепяйки идеята за изразяване уважение и признателност към историческите герои кметът Митко Андонов в своето становище изрично подчерта че „поставянето на такава мемориална плоча е израз на почит и признателност към участниците в националноосвободителните борби и спомага за запазване на историческата памет и възпитание в родолюбие”.

Прието е поставянето на паметник да става в родно или лобно място, място където историческата личност е работил , пребивавала, сътворила значимо събитие и следва да почива на достоверни и проверени исторически факти с каквито до момента общината не разполага за Трифон и Добри.

Цитирайки изданието „Хайдушки и исторически песни” Андонов припомни, че Трифон и Добри се споменават в местни народни песни, четата им е действала около и в Стралджа, но някъде се споменава  и село Странджа.

Според историческите сведения Трифон войвода е роден в Бургуджий, днешно Горно Александрово, и е убит между Седларево и Горно Александрово.

Данните за Добри байрактар са още по- оскъдни , роден в Сливенско, убит в Средна гора. Точно заради това кметът предлага комисия да поработи за изясняване на историческите факти и едва тогава да се вземе решение за евентуално изграждане на мемориал.