Рекултивират ямболското депо
Рекултивират ямболското депо / Община Ямбол

Символична първа копка на рекултивацията на ямболското депо край село Хаджидимитрово направиха днес кметът на Ямбол Георги Славов и Евелина Цонева – ръководител на екипа на фирмата –изпълнител.

С това се даде старт на основната дейност, свързана със закриване на сегашното сметище, което не отговаря на съвременните изисквания за опазване на околната среда.Кметът на Ямбол Георги Славов акцентира върху това, че Ямбол, заедно с останалите общини-партнори са единствените в страната, които ще закрият депата с европейски, а не със собствени средства. Той изрази удовлетвореност от факта, че с бързи темпове напредва и изграждането на клетка 1, която е част от новата система за управление на отпадъците.

Закриването на сегашното общинско депо ще бъде факт след като приключат всички етапи на техническата и първия етап на биологичната рекултивация. В резултат, теренът от 72 дка ще бъде възстановен, а в продължение на 30 години в района ще се извършва мониторинг върху параметрите на околната среда.

Дейностите по закриване на депото край Хаджидимитрово вървят успоредно с изграждането на новата регионална система за управление на отпадъците, която ще обслужва общините Ямбол, Нова Загора, Тунджа, Сливен и Стралджа, и която се изгражда в съответствие с всички съвременни изиквания за опазване на околната среда. По време на рекултивацията на съществуващото сметище отпадъците от Ямбол ще продължават да се насипват и депонират на него.

По тази причина сметището ще се закрива и рекултивира на етапи, тъй като е необходимо да се обособи работен участък за депониране на отпадъци до въвеждане в експлоатация на Клетка 1 на регионалното депо. Строителните дейности на новото регионално депо се изпълняват по утвърдения график и се очаква да приключат през втората половина на месец октомври.

Най-общо това са дейности по оформяне и изграждане на дигите на депото, хидротехнически съоръжения за повърхностни води, дренажна система и система за третиране на отпадъчните води от депото, долен изолационен екран на депото, път за верижна техника и рампи, експлоатационни пътища, навес за верижна техника и  елементи за извършване на мониторинг.