Яне Янев посети и Нова Загора
Яне Янев посети и Нова Загора / Дарик

Лидерът на партия „Ред, законност и справедливост" Яне Янев и депутати от разпадналата се нейна парламентарна група се срещнаха с членове и симпатизанти на партията в Нова Загора. В препълнената зала срещата откри депутатът от Монтана Бисерка Петрова. В изложението си пред присъстващите Янев обяви целта на срещите си с хората от по-малките и по-големите градове на страната. Пред новозагорци лидерът на РЗС обяви, че много скоро партията му ще започне национална подписка за нова Конституция, свикване на Велико Народно събрание и „нова държава". Според него сегашният основен държавен закон е уродлив и с непоправими дефекти.

Първият протестен митинг с исканията на РЗС е насрочен за 10 март в София, когато всеки един желаещ ще може да напише своите искания за промяна на конституцията. Янев спечели присъстващите в залата с това, че гражданите, освен че могат да избират депутати, кметове на общини и на кметства, трябва да имат право и да ги отзовават, ако те не си вършат работата. Не забрави да припомни и че в България не може да бъде променено нищо, докато се спазват правилата на сегашната Конституция. „Хората трябва да почувстват, че живеят в правова държава. РЗС е единствената политическа сила, която не предлага поредния месия, а една нова национална кауза - „каузата за нова конституция". Най-често задаваните от присъстващите към Яне Янев въпроси бяха свързани с ниските пенсии в страната, с царските имоти, с положението на здравеопазването и образованието, за Марио Тагарински и разпадането на парламентарната група на РЗС. На въпрос на репортер на Дарик, свързан с размера на майчинството в размер на една минимална работна заплата след първата година на детето, Яне Янев отговори :

„Няма никаква политика за насърчаване на раждаемостта в България. За 20 години в страната ни има тотален демографски срив. Топим се като нация и това са официални данни на ООН. Децата ни излизат от училище полунеграмотни. Затова ние считаме, че в новата конституция трябва да бъде записан ясен текст, в който да е записано, че българското правителство трябва да насърчава „образованата раждаемост". Всички български семейства, в които родителите имат средно и висше образование да получават майчинство в размер на две средни работни заплати за страната. По този начин ще се насърчат образованите родители. Няма ли образовани хора, няма да има развитие в държавата. Има много държавници в европейски план като Де Гол, които не позволяват държавите има да се маргинализират и да се обезлюдят. Докато не поправим основния закон нищо добро не ни чака, като народ и държава."