Пуши ли се на забранени места?
Пуши ли се на забранени места? / DarikNews.bg

Инспектори от здравната инспекция проверяват заведенията за хранене в Сливенска област дали новата Наредба за тютюнопушене се спазва, съобщи за Дарик директорът на институцията д-р Виолета Узунова. Първоначално целта на проверяващите е да се направят разисквания по Наредбата и да се дадат на място указания за нейното изпълнение. По думите на д-р Узунова много от собствениците са търсили информация в Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. Обявен е и телефон за сигнали на граждани. До момента няма постъпили оплаквания, информира директорът.

Обектите на територията на областта са около 5 000. Съгласно новите условия за пушене на обществени места помещенията за пушачи трябва да бъдат по-малки от половината площ на обекта. Те трябва да са отделени с непропускащи въздух стени и плътно затварящи се врати. Освен това в тях трябва да работи постоянно добра механична вентилация. Собствениците на заведения, които са по-малки от 50 кв.м, сами преценяват дали вътре ще се пуши или не.

В помещения за пушачи не се допускат младежи под 18 години. Докато не приключат проверките, не може да се каже в колко заведения не се пуши вече. В областта няма регионален председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите.