Проектантска грешка е причина за падналите чадъри на новата автогара
Проектантска грешка е причина за падналите чадъри на новата автогара / netinfo
Лошото проектно решение е причина за случилата се авария на автогарата, съобщи пред Дарик заместник-кметът на община Сливен Зорница Александрова. Тя се позова на резултатите от направената независима експертиза, която бе поръчана след като няколко от т.нар. „чадъри” паднаха при силен вятър. Предложеното от проектанта по конструкцията решение на връзката между стоманобетона и металната част на чадъра, е неудачно и такъв тип съединение не е в състояние да понесе усилията от вятър. Конструкцията е изчислявана само на вертикални товари, от собствено тегло и от сняг, докато самото съединение не е изчислено на вятър. Освен това строителят си е позволил изпълнение с „П” – образни профили, което допълнително намалява устойчивостта на връзката.

Инж. Атанас Георгиев, който направи експертизата, е предложил детайл за заздравяване на конструкцията. Според него и фундаментите на чадърите не са правилно изчислени - има опасност от обръщане.

Най-вероятно общината ще пристъпи към възлагане на нов проект. Тя ще търси имуществена отговорност по съдебен път, ако не се постигне до съгласие с лицата, които носят отговорност за случилото се. Според Зорница Александрова вина имат всички лица във веригата на строително инвестиционния процес, имащи отношение към проекта и неговото изпълнение. Автор на архитектурния проект е арх. Станимир Стамов, а на проекта по конструкцията – арх. Ирина Аврамова.

„Не мога да коментирам нищо, без да съм видял експертизата. Докато не се запозная с нея, нищо не мога да кажа”, каза архитект Стамов пред Дарик. „Аз съм автор на архитектурния проект, за останалата част съм наел екип. Проектът е колективна разработка. Автор на предложението за конструкцията е на арх. Ирина Аврамова и нейният съпруг”, допълни арх. Стамов.

Ако има изцяло ново проектиране на сенника ще се търси съгласието на арх. Стамов, каза Зорница Александрова.