Приключи операция „Чист хоризонт
Приключи операция „Чист хоризонт / БГНС

Окончателно приключи операцията по прочистването на района около пътен възел „Петолъчката". В района са открити повече от 45 200 снаряда и над 23 тона осколки. Прочистените декари от невзривени снаряди и осколки са близо 30 000.

Със заповед на министъра на отбраната Аньо Ангелов, Сухопътните войски със силите на 10 военни формирования и съвместно с екипи на ВМА проведоха операция под кодовото име „Чист хоризонт".

Инженерните специалисти са унищожили чрез взривяване 29 боеприпаса, които са били особено опасни.

Зам.министърът на отбраната Валентин Радев церемониално предаде на областните управители на Сливен и Ямбол Марин Кавръков и Димитър Иванов протоколите.  Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командващият сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев предадоха на областните управител оградителните ленти, с които бе отцепен районът около взривовете.

Взривът в складовете за обезвреждане на боеприпаси избухна на 5 юни 2012 година. В момента се чакат резултатите от назначените експертизи, съобщи окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев. Като до края на месеца се очаква те да бъдат готови, след което предстои да се анализират и, ако е необходимо, ще бъдат назначени допълнителни задачи. Окончателните резултати бяха представени днес в областната администрация в Ямбол. На срещата присъстваха заместник- министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командващият сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев.

Силна експлозия избухна около 14.40 часа на 5 юни в склад за обезвреждане на боеприпаси между „Петолъчката" и стралджанското село Лозенец. Първоначалният взрив бе последван от вторични. Пострадаха 18 души. Трима души от работещи в складовете починаха на място. Бе осигурена трикилометрова зона за безопасност. За кратко бяха евакуирани сливенското село Горно Александрово и част от стралджанското село Лозенец.

След приключване на вторичните взривове в зоната навлязоха сапьори, които започнаха прочистването на региона. Най-напред бяха почистени земеделските земи, където имаше да се събира селскостопанска продукция.