Представиха официално директора на художествената галерия
Представиха официално директора на художествената галерия / Дарик Сливен, архив

Директора на ХГ „Д. Добрович” – Сливен Даниела Ненчева представи днес кметът на общината Кольо Милев. Тя е назначена за 5 години като директор на галерията след проведен конкурс. „Всички я познавате. Тя беше изпълняващ длъжността директор на галерията до организирането на конкурс, който се проведе пред комисия на общината с представител на министерството на културата” – каза кметът Милев.

Даниела Ненчева е завършила ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „живопис”, има опит в управлението на звеното, което ще ръководи. „Общината и лично аз заставаме твърдо зад нея. Това, което искам, е да се възстанови, реставрира  златният фонд на галерията, за да може да се показва както в България, така и в чужбина” – обяви Кольо Милев.

„Галерията разполага с 6000 творби, 500 от които са показани в различни експозиции. Останалите са във фондохранилищата” – каза за Дарик Даниела Ненчева. Повечето от тях трябва да се реставрират и прерамкират, след което могат да бъдат събрани в изложби – постоянни и пътуващи. Директорът на сливенската галерия се надява да има средства за изграждането на специални депа с подходяща температура и влажност, където фондът на галерията да се съхранява. Според Ненчева, предоставения втори етаж от бившата сграда на Художественото училище, където има 10 стаи, е добро място да се направят тези депа.