/ областна администрация Ямбол
Н.Пр. Джан Хайджоу, посланик на Китайската народна република в Р България пристигна на първото си официално посещение в област Ямбол. Н.Пр. прави първата си визита в нашата област по покана на областния управител Димитър Иванов.

Първата протоколна среща  с областния управител и неговия политически екип се проведе в Областна администрация Ямбол. „ За мен е чест и радост да ви посрещна и приветствам с добре дошъл в Ямбол и да изразя моето уважение и приятелско отношение“, каза Димитър Иванов.

И още: „Ние сме млад екип и имаме желание да работим и развиваме добрите отношение и бъдещо сътрудничество между нас като държави и региони“.

Ямбол
областна администрация Ямбол


От своя страна посланикът на КНР благодари сърдечно за поканата и гостоприемството. Н.Пр. още в първите си думи подчерта, че Ямбол и региона имат потенциал, защото имат стратегическо място и възможности за развитие на индустрия, земеделие и туризъм.

Посланик Хайджоу е в България от година и половина и категорично смята, че и двете страни трябва да намираме повече пресечни точки за развитие и е важно взаимно да рекламираме българския и китайски потенциал.

Н.Пр. посланик Хайджоу очаква с нетърпение и днешната среща с кметовете на петте общини. „С нетърпение искам да чуя какво предлагат отделните общини като възможности и какъв е техният потенциал за сътрудничество“.

Основните сфери, в които бихме могли да си сътрудничим, според посланика на КНР са земеделието, животновъдството, преработвателната промишленост, инфраструктура, туризъм и култура.

Областният управител и Посланикът на КНР след разговора си размениха подаръци. Традиционни български сувенири и продукти на производители от региона дари Димитър Иванов, а традиционен сувенир с китайски цветя, символизиращи просперитета Н.Пр. подари на областния управител.