Планираните хоспитализации в областната болница – по списък
Планираните хоспитализации в областната болница – по списък / netinfo

Правила за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на подлежащи на планова хоспитализация лица са въведени в областната болница на Сливен от 14 октомври. Заповед за това е издал изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров.

При липса на капацитет за планова хоспитализация, лечебното заведение изготвя листа на чакащите за всяко отделение, пише в документа. В нея се включват всички подлежащи на хоспитализация пациенти, с изключение на тези, които се нуждаят от спешна диагностика и лечение. Включените получават пореден номер и дата за хоспитализация.

Със заповедта се определят няколко вида хоспитализации - спешна хоспитализация; спешна хоспитализация за здравнонеосигурени лица и нямат доход и лично имущество; планова хоспитализация на задължително здравноосигурените пациенти и платена планова хоспитализация. В приемните кабинети плановата хоспитализация се извършва по регистър-лист на чакащите болни.

За пациентите, които изцяло плащат лечението си, се изготвя отделна листа чакащи за планова хоспитализация. Платеното планово хоспитализиране включва цената на леглоден за целия период на лечение. Пациентите плащат и цената на лекарствата, храната, изследванията и процедурите, съгласно ценоразписа на болницата.

В заповедта на директора на болницата е записано още, че за неизпълнение на тези разпоредби,  виновните лица носят административна отговорност. Началниците на отделения трябва да осъществяват постоянен контрол върху длъжностите лица за изпълнение на техните задължения.